Wie koopt er nog een computer?

De computermarkt lijkt verzadigd. PC's worden steeds later vervangen. Het gevolg is dat de voorraden toenemen en alom malaise heerst.

Computers waren nog nooit zo goedkoop als nu. Toch blieft de consument geen nieuwe pc want hij heeft er al een. En wie wacht kan over een paar maanden nóg goedkoper een nieuwe thuiscomputer aanschaffen. De vraag is of dat de geplaagde producenten helpt Voor het eerst in zestien jaar is sprake van afnemende vraag naar nieuwe pc's. In de maanden april tot en met juni werden liefst vijftien procent minder pc's verkocht ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Tot dik een jaar geleden was de toekomst voor pc- maar ook de chipindustrie met goud geschreven. Maar nu kampt menig bedrijf met prijsverval, onverkoopbare voorraden en veel te veel productiecapaciteit. "Het is heel triest gesteld", zegt analist B. Siebrand van SNS Securities. Sommige chipmakers produceren nog maar 35 tot 40 procent van wat ze kunnen terwijl ze vorig jaar op 100 procent zaten. De productieverlaging is/was nodig om voorraden ter waarde van miljarden guldens weg te werken. Maar die voorraden slinken niet.

Wap
Wat precies de oorzaak is van de ingestorte markt kan niemand precies vertellen. Dat iedereen zo'n beetje een computer heeft speelt zeker mee, maar er is meer aan de hand. Siebrand wijst erop dat de malaise begon na de mislukte poging om van internet via de mobiele telefoon (wap) een hype te maken. Consumenten die een nieuwe telefoon kochten, voelen zich achteraf bedrogen. De reclames voor de wap-telefoontjes bleken iets heel anders dan de werkelijkheid voor te spiegelen. Wap was traag en je kan er eigenlijk niets mee.

Habbekrats
Menig consument voelt zich bekocht en koopt niet meer, ook al zijn computers figuurlijk voor een habbekrats te koop. Chips, geheugen, schermen alle afzonderlijke delen zijn flink in prijs gedaald. Het einde van deze prijsdalingen is nog niet in zicht. In de Verenigde Staten is computerverkoper Dell aan een heuse prijzenoorlog begonnen die nog niet de Atlantische Oceaan is overgewaaid naar Europa. Die 'oorlog' kan ook in Europa ontstaan als aan het einde van de maand Intel zich in de strijd waagt met een echte prijsbom. Tenminste zo gaat het gerucht verspreid door meestal goed ingelichte analisten van Lehman Brothers. Intel, 's werelds grootste producent van processors (het belangrijkste onderdeel in de computer dat alle andere onderdelen aan stuurt), wil de prijzen met de helft verlagen. De vraag is of de prijzenslag wat oplost. Bijna ieder huishouden heeft al één of meerdere computers in huis heeft. Wellicht leidt de introductie van het nieuwe windows-besturingssysteem Windows XP met Pentium 4 tot een opleving. Alle noviteiten van de afgelopen jaren hebben verhoudingsgewijs weinig impulsen opgeleverd.
Nieuwe producten
SNS-analist Siebrand kijkt uit naar nieuwe producten. De setop-box waarmee de consument via de televisie kan internetten is een goed voorbeeld net zoals de digitale camera. Siebrand verwacht ook veel van draadloze versies van apparaten die nu al in huis te vinden zijn. Maar voordat de consument de portemonnee echt weer trekt voor high-tech apparatuur gaan er nog wel een paar jaar overheen. Die periode kan volgens Siebrand nog wel wat verkort worden door nieuwe apparaten meteen goedkoop te maken.