Miljoen voor gouden tip in diamantenzaak

Gassan Diamonds uit Amsterdam looft een superbeloning van één miljoen gulden uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van Dennis P. en de vondst van de honderden gestolen diamanten. De 25-jarige P. was werknemer van Gassan en roofde zaterdagavond de hele voorraad diamanten, met een handelswaarde van twintig miljoen gulden, van het bedrijf weg.

De politie heeft vijf rechercheurs op de zaak gezet. "Veel meer mensen inzetten heeft geen zin," zegt woordvoerder Cees Rameau. "We hebben echt geen flauw idee waar de verdachte zich bevindt en waar we moeten zoeken. Hij staat nu internationaal als gezocht geregistreerd."

P. woonde bij zijn ouders in een keurige woonwijk in Zwolle. Daar is hij niet meer gesignaleerd. "We denken ook dat we voorlopig niets meer van hem horen," laat zijn zeer ontdane moeder weten.

Voordat Dennis P. in april dit jaar aan de slag ging bij Gassan was hij kok voor de Verenigde Naties in Bosnië. Nadat hij was teruggekeerd startte hij zijn eigen bedrijfje, Euro Diamonds, in de Zwolse Spoelstraat. Daar huurde hij op 5 januari 1999 een ruimte in het pand van EHBO Regio Zwolle. De zaken verliepen echter niet florissant en P. verkocht volgens zijn curator, mr. A.J.D. Bekius, één of twee van zijn diamanten.

Op 31 augustus 1999 werd Euro Diamonds failliet verklaard. Maar niet voordat P. zonder toestemming enkele diamanten had doorverkocht die hij in bruikleen had. Dat geld gebruikte hij vooral om zijn eigen salaris te betalen. Eén gedupeerde diamantair deed aangifte bij de politie. Twee anderen namen een advocaat in de arm.

Volgens een medewerker van de EHBO-post was P. "een gladde jongen." "Hij had de diamanten in zijn portefeuille zitten en liet die vaak open en bloot zien." De verdachte liet een berg schulden achter omdat hij voor zijn bedrijfje enorme kosten had gemaakt door onder meer veelvuldig te adverteren. Meer dan twintig schuldeisers wachtten in totaal op een bedrag van 168.163 gulden.

Gescreend
P. was door Gassan uitvoerig gescreend. "Wij wisten wel van zijn problemen met zijn bedrijfje," zegt directeur Benno Leeser. "Maar hij had de kennis, kwam betrouwbaar over en bovendien verdient iemand van 25 jaar een tweede kans."

Of Dennis P. echt rijk wordt van de verkoop van de gestolen diamanten is de vraag. Duidelijk is dat hij in Europa moeilijk een afzetmarkt zal vinden. "Of hij moet ze per stuk verkopen. Als hij dat doet hopen we nog iets van de buit terug te zien", zegt Leeser. "Ik denk daarom dat hij de wijk neemt naar Rusland of Zuid-Amerika. Daar is het eenvoudiger en kunnen ook hele partijen diamanten worden verkocht." Ook zijn diamanten in dergelijke landen een gewoon betaalmiddel.

De handelsvoorraad die bij Gassan Diamonds verdween stond niet geregistreerd. Maar in het Europese diamantairswereldje is snel bekend als een vreemde zich plotseling met een grote voorraad stenen meldt.

Ook wordt niet uitgesloten dat Dennis P., die volgens Leeser is te zien op bewakingsvideo's, connecties onderhield met de onderwereld en dat de stenen via deze weg een nieuwe eigenaar vinden.

Zie ook: Diamantroof van 20 miljoen