EU wijst Bush op milieuafspraken

De Europese Unie heeft vrijdag een brandbrief gestuurd naar de Amerikaanse president Bush waarin hij wordt gemaand zich te houden aan de milieuafspraken van Kyoto. Washington moet voldoen aan de afgesproken reductie van de uitstoot van kooldioxide (CO2).

Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie en de Zweedse premier en EU-voorzitter Göran Persson hebben de brief ondertekend.

Ze geven in het schrijven blijk van hun ,,grote zorgen'' na de uitspraken van Bush dat de Verenigde Staten niet wensen te voldoen aan CO2-afspraken van 1997. De uitvoering van de overeenkomsten van Kyoto is ,,belangrijk voor de betrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten'', aldus Prodi en Persson.

Volgens premier Kok is de verleiding misschien groot om heel direct te reageren, maar hierdoor zou een dialoog onmogelijk worden met Amerika. Daarom is hij zelf met een voorstel gekomen om niet al te harde bewoordingen te kiezen. Daardoor kan volgens Kok ,,de dialoog met Amerika weer worden opgepakt, maar kunnen de Verenigde Staten tevens op hun verantwoordelijkheid worden gewezen.''

De Nederlandse staatssecretaris Benschop van Buitenlandse Zaken sprak van een zorgelijk signaal dat de Verenigde Staten hebben afgegeven over de afspraken die in Kyoto zijn gemaakt. Volgens de bewindsman vraagt dat om een snel antwoord van Europa.

Benschop onderstreepte vrijdag het belang van overleg. ,,Het kan niet zo zijn dat de nieuwe Amerikaanse regering zich aan de internationale verantwoordelijkheden op dit terrein onttrekt. Daarover moet snel gesproken worden.''