FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 december 2000

Vliegtuigje verliest deur boven Rotterdam

Een parachutistenvliegtuigje heeft zaterdagavond boven Rotterdam een deur verloren. Het stuk metaal kwam terecht vlakbij de Groene Kruisweg in Rotterdam-Zuid, maar richtte wonderwel geen schade aan.

Het is niet bekend hoe de deur heeft kunnen losraken. Volgens de Rotterdamse politie heeft het toestel de deur verloren kort voordat de parachutisten uit het vliegtuigje zouden springen.

Celstraf flitspaalvernielers

De Utrechtse politierechter heeft drie mannen verdoordeeld tot een gevangenisstraf wegens vernieling van een flitspaal. Twee mannen kregen vier weken cel, de derde moet drie weken zitten.

De drie mannen, van 24, 35 en 36 jaar oud, waren er eind juli in Eemnes op uit getrokken om een flitspaal te slopen. Ze sneden de bedrading van de camera door en trokken het gevaarte uit de grond. Vervolgens legden ze de paal in een aanhangwagen en gingen er vandoor. Een eind verderop besloot het drietal zich van de paal te ontdoen, en dumpten het in een sloot.

Met het toekennen van de celstraffen wilde de rechter het belang van de verkeershandhaving benadrukken.

Amsterdam politie wil maffiawet

De Amsterdamse politietop wil dat Den Haag naar Italiaans voorbeeld een maffiawet maakt. Alleen zo kunnen criminelen financieel krachtiger worden aangepakt. De politie reageert hiermee op de recente golf van criminele afrekeningen in de hoofdstad.

De massale invallen en arrestaties, waarbij een groot aantal Joegoslaven en Turken werden opgepakt, zijn ontoereikend in de ogen van de Amsterdamse korpsleiding. De politie in de hoofdstad wil een soort 'pak-ze-wet' waardoor ze de netwerken rond de drugs- en wapenhandel hard kunnen aanpakken.

"We zouden op honderden panden en voor honderden miljoenen beslag kunnen leggen als we de armslag kregen die in andere landen al heel gewoon is", zegt plaatsvervangend korpschef J. van Riessen in Het Parool.

In Nederland bestaat wel 'pluk-ze'-wetgeving om criminelen kaal te plukken, maar die werkt niet goed. Deze aanpak stuit vaak op slepende juridische procedures. "Kijk naar zo'n Charles Z., die we net weer hebben opgepakt. Wat een rampentraject van jaren is het niet geweest om bij die man een paar auto's in beslag te nemen", aldus Van Riessen.

De politie heeft een vrij nauwkeurig in beeld van het Amsterdamse criminele milieu. "Maar de kennis is dan nog onvoldoende voor een harde zaak", zegt chef van de centrale recherche, J. Pronker. In Italië, en ook in de VS en Canada, kan de politie met sterke aanwijzingen wel al beslag laten leggen op bezittingen. Vervolgens is er voldoende tijd om een rechtszaak voor te bereiden. Pronker denkt dat een dergelijke wet ook In Nederland effectief zou zijn.

ANWB wil zelf benzine verkopen

De ANWB overweegt eigen benzinestations te beginnen. De belangenbehartiger van automobilisten bekijkt de mogelijkheden voor de komende veiling van nieuwe verkooppunten langs de snelwegen.

Dat heeft ANWB-topman Van Woerkom zaterdagavond verklaard in het VARA-consumentenprogramma Kassa. De ANWB ziet de eigen pompstations als mogelijkheid de benzineprijs te verlagen.

De bond probeerde dit jaar voor haar leden kortingen te bedingen bij de oliemaatschappijen, maar dat leverde tot nu toe niets op. Tien en drie jaar geleden waren ook al tevergeefs pogingen ondernomen. 'Het is een gesloten front, waarin we nog geen bres hebben kunnen schieten', aldus Van Woerkom. De ANWB telt 3,6 miljoen leden.

Veel kinderen krijgen nooit hun letter

Duizenden kinderen in Nederland kunnen onmogelijk met sinterklaas 'hun' chocoladeletter in hun schoen krijgen. Volgens onderzoek van het Meertens Instituut in Amsterdam beginnen de namen van 2,5 procent van de kinderen met een Q, U, X, Y of Z. Chocoladefabrikanten als Verkade en Droste hebben geen van deze letters in het assortiment.

De namen met deze beginletters worden echter steeds minder schaars. Vooral het aantal namen dat begint met een Y wordt steeds groter: 1,2 procent van de meisjes heeft namen als Yasmine, Yvonne en Yvette, bij de jongens heeft 1,7 procent een naam als Youssef, Yorick, Youri of Yassin.

Verkade en Droste zien nog geen aanleiding om volgend jaar toch een aantal 'moeilijke' letters in het assortiment op te nemen. De twee vinden het te duur om het productieproces aan te passen.

Voor de middenstand blijkt de sinterklaasperiode weer een gouden tijd. Berekend is dat voor circa 1,4 miljard gulden aan cadeaus is gekocht.

Congres Florida nog niet bijeen

De voorzitter van de senaat van Florida, John McKay, roept maandag nog geen speciale zitting van het congres van de staat bijeen. Zijn woordvoerder heeft dit zaterdag gezegd.

Het congres zou zich woensdag willen buigen over de benoeming van de kiesmannen, de gedelegeerden die namens de staat de president aanwijzen.

Het congres zou dan in een speciale zitting bijeenkomen na de formeel vereiste oproep van de senaatsvoorzitter. Die heeft echter laten weten daar nog niet toe over te gaan.

De Republikeinse McKay wil net als zijn partijgenoten het congres optrommelen, maar hij weet nog niet wanneer. Hij leest in het weekeinde een dik rapport over de mogelijkheden van het congres in de verwarde juridische strijd over al of niet verkeerd of meegetelde stemmen.

Snelheidsduivel rijdt 105 km te hard

Een 24-jarige militair uit Seedorf heeft zaterdagavond zijn rijbewijs en auto moeten inleveren aan de politie van Veendam. De man werd op de N33, waar maar 70 mag worden gereden, geklokt met een snelheid van 175 kilometer per uur.

Nadat hij staande was gehouden, werden na overleg met de officier van justitie zowel zijn rijbewijs als zijn auto ingenomen. Er staat de man een zeer forse boete te wachten.

Studenten willen verruiming ov-jaarkaart

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ruim 60 procent van de studenten wil dat de nieuwe ov-jaarkaart ook op vrijdag- en zondagavond geldig is. De weekeindekaart, die door nog maar een klein aantal studenten wordt gebruikt, kan dan worden afgeschaft. De studenten willen voor een verruiming van de kaart eventueel een tientje meer betalen.

Dit blijkt uit een enquête van De Telegraaf onder 1207 studenten. De steekproef wijst verder uit dat ruim 95 procent van de ondervraagde studenten hecht aan voortzetting van de ov-jaarkaart. Het huidige ov-contract tussen de overheid en de vervoerbedrijven loopt eind 2002 af.

Op dit moment kunnen studenten kiezen tussen vrij reizen door de week of in het weekeinde. Maar de ondervraagde studenten hebben wel moeite met de strakke tijdsgrenzen tussen de week- en weekeindekaart.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) voelt zich door de resultaten van de enquête gesterkt in haar pleidooi voor een verbetering van de ov-jaarkaart. De bond vindt wel dat studenten niet meer moeten betalen voor verruiming van de kaart. Ook moet de weekeindekaart, die door 40.000 studenten wordt gebruikt, blijven. De studentenbond pleit ervoor om ook deze kaart te verruimen: van vrijdagmiddag tot en met maandagochtend. Verruiming van week- en weekeindekaart voorkomt piekbelasting in het openbaar vervoer, aldus de organisatie.

Pirelli-kalender is terug

twi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De exclusieve Pirelli Kalender, versie 2001 is weer klaar. Voor de 28e keer sinds 1964 is er weer een kalender gemaakt, bestaande uit schaarsgeklede dames. Deze keer was de eer aan Mario Testino om de kalender in elkaar te knutselen.

Testino verbaasde zich over het feit dat er nog nooit een Pirelli Kalender in Italië was geschoten, en verzocht de modellen dus vriendelijk om naar Napels af te reizen, om aldaar het collectors-item van een mooi achtergrondje te voorzien.

Onder de modellen bevonden zich onder andere de Braziliaanse Gisele Bundchen en de jonge Française Aurelie Claudel.

Verstappen blijft rijden

Icekool had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onze eigen Jos Verstappen alias 'Jos the Boss' vermeldde gisteren al op de Speed & Design beurs dat hij vol vertrouwen was over het nieuwe seizoen bij Arrows. Hij benadrukte op deze beurs dat hij begin dit jaar een tweejarig contract met Tom Walkinshaw had gesloten. Volgens Verstappen wijst niets erop dat Tom Walkinshaw deze overeenkomst niet zou nakomen en dat hij aankomend seizoen dus gewoon voor Arrows blijft rijden.

Deze woorden lijken nu ook bekrachtigd te worden door de deelnemerslijst van de koepelorganisatie FIA, die gisteren door hun is vrijgegeven. Op deze lijst is Jos Verstappen aangemeld als coureur van 'Orange Arrows Asiatech' samen met Pedro de la Rosa. Zo is het dus weer wat zekerder dat we komend seizoen van 'Ons Jos' kunnen genieten op hoogste niveau in de autosport.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.