Amsterdam politie wil maffiawet

De Amsterdamse politietop wil dat Den Haag naar Italiaans voorbeeld een maffiawet maakt. Alleen zo kunnen criminelen financieel krachtiger worden aangepakt. De politie reageert hiermee op de recente golf van criminele afrekeningen in de hoofdstad.

De massale invallen en arrestaties, waarbij een groot aantal Joegoslaven en Turken werden opgepakt, zijn ontoereikend in de ogen van de Amsterdamse korpsleiding. De politie in de hoofdstad wil een soort 'pak-ze-wet' waardoor ze de netwerken rond de drugs- en wapenhandel hard kunnen aanpakken.

"We zouden op honderden panden en voor honderden miljoenen beslag kunnen leggen als we de armslag kregen die in andere landen al heel gewoon is", zegt plaatsvervangend korpschef J. van Riessen in Het Parool.

In Nederland bestaat wel 'pluk-ze'-wetgeving om criminelen kaal te plukken, maar die werkt niet goed. Deze aanpak stuit vaak op slepende juridische procedures. "Kijk naar zo'n Charles Z., die we net weer hebben opgepakt. Wat een rampentraject van jaren is het niet geweest om bij die man een paar auto's in beslag te nemen", aldus Van Riessen.

De politie heeft een vrij nauwkeurig in beeld van het Amsterdamse criminele milieu. "Maar de kennis is dan nog onvoldoende voor een harde zaak", zegt chef van de centrale recherche, J. Pronker. In Italië, en ook in de VS en Canada, kan de politie met sterke aanwijzingen wel al beslag laten leggen op bezittingen. Vervolgens is er voldoende tijd om een rechtszaak voor te bereiden. Pronker denkt dat een dergelijke wet ook In Nederland effectief zou zijn.