Studenten willen verruiming ov-jaarkaart

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ruim 60 procent van de studenten wil dat de nieuwe ov-jaarkaart ook op vrijdag- en zondagavond geldig is. De weekeindekaart, die door nog maar een klein aantal studenten wordt gebruikt, kan dan worden afgeschaft. De studenten willen voor een verruiming van de kaart eventueel een tientje meer betalen.

Dit blijkt uit een enquête van De Telegraaf onder 1207 studenten. De steekproef wijst verder uit dat ruim 95 procent van de ondervraagde studenten hecht aan voortzetting van de ov-jaarkaart. Het huidige ov-contract tussen de overheid en de vervoerbedrijven loopt eind 2002 af.

Op dit moment kunnen studenten kiezen tussen vrij reizen door de week of in het weekeinde. Maar de ondervraagde studenten hebben wel moeite met de strakke tijdsgrenzen tussen de week- en weekeindekaart.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) voelt zich door de resultaten van de enquête gesterkt in haar pleidooi voor een verbetering van de ov-jaarkaart. De bond vindt wel dat studenten niet meer moeten betalen voor verruiming van de kaart. Ook moet de weekeindekaart, die door 40.000 studenten wordt gebruikt, blijven. De studentenbond pleit ervoor om ook deze kaart te verruimen: van vrijdagmiddag tot en met maandagochtend. Verruiming van week- en weekeindekaart voorkomt piekbelasting in het openbaar vervoer, aldus de organisatie.