Demonstraties bij de UvA: mogen docenten duidelijk politiek stelling nemen?

Meer dan tientallen docenten waren deze week aanwezig bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) om steun te betuigen aan de pro-Palestijnse studenten die daar eerder door politie hardhandig waren verwijderd. Mogen docenten een duidelijke politieke stelling innemen bij zo'n beladen demonstratie?

Demonstrerende docent (@ AI on Freepik)
Demonstrerende docent (@ AI on Freepik)

Politieke discussies kunnen de sfeer soms flink verstoren. Ook in academische omgevingen zoals universiteiten en hogescholen kan het de nodige ophef veroorzaken.

Recent kreeg een docent geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) kritiek nadat hij had gewaarschuwd dat zijn lessen "partijdig en kritisch" zouden zijn en Israël als apartheidsstaat zouden wegzetten. De rector magnificus van de VU benadrukte dat het niet wenselijk is dat docenten politieke standpunten innemen, omdat dit polariserend werkt en daarom niet is toegestaan.

Een ander incident deed zich voor op de Hogeschool Utrecht (HU), waar een collegereeks over de Holocaust werd uitgesteld. De lezingen zouden in samenwerking met het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) plaatsvinden, maar werden uitgesteld vanwege veiligheidsredenen na druk van een pro-Palestijnse actiegroep. Na veel ophef zijn de lezingen uiteindelijk toch doorgegaan.

De meningen zijn verdeeld:

  • "Je kan als docent je eigen wetenschappelijke stellingname hebben, dat hoort ook gewoon bij academische vrijheid."
  • "Als onderwijsinstelling geven we onderwijs aan studenten van alle lagen van de samenleving. (...) Iedereen moet zich veilig voelen in een klaslokaal. Op het moment dat je als docent zijnde dus stelling neemt in een debat, dan zorg je ervoor dat in potentie studenten die er anders over denken, zich niet veilig voelen."
  • "Het is academisch gezien heel verstandig om de waardes die je hebt eerlijk op tafel te leggen."

.

1239 stemmen , laatste: 18-05-2024, 20:59