Minister Cramer 'schoffeert' de Kamer
Vrijwel de gehele Tweede Kamer is vanmiddag languit over minister van Milieu Jacqueline Cramer (PvdA) gevallen omdat zij tijdens het vragenuurtje weigerde antwoord te geven. De Kamer eiste daarop eerst een spoeddebat, maar dat werd later een 'gewoon' debat. Het is nog niet bekend wanneer dat wordt gehouden. SP-leider Agnes Kant wil dat premier Balkenende een brief schrijft over dat Cramer weigert de Kamer te informeren.
Cramer was naar de Kamer geroepen door Jos Hessels (CDA) naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf dat ongeveer 2,5 miljoen Nederlandse gezinnen die groene stroom afnemen al jaren worden opgelicht. De certificaten die worden afgegeven voor groene stroom zouden onderdeel zijn van een nepsysteem, meent Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA). Er zou geen kuub extra groene stroom worden geproduceerd. Hessels eiste opheldering.
De bewindsvrouw wees er vervolgens op dat haar collega van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) gaat over de energiesector. Omdat naast Van der Hoeven ook haar staatssecretaris Frank Heemskerk (PvdA) verhinderd was, werd Cramer ontboden. Zij gaf echter geen krimp. "Dat ligt niet op mijn terrein en ik ga daarom niet op uw vragen in."
Dit pikte de Kamer niet. "Wat zullen we nou hebben?", riep Hessels uit. Hij wees erop dat zijn vraag grotendeels over duurzaamheid ging, en dus een kolfje naar de hand van de minister zou moeten zijn. "Zo werkt het niet in het vragenuur. De mensen in het land verdienen een antwoord als de grootste krant van Nederland met zo'n verhaal komt", zei Diederik Samsom (PvdA).
Cramer bood nog aan alle vragen van de Kamer voor het eind van de week schriftelijk te beantwoorden, maar dat mocht niet meer baten. Ineke van Gent (GroenLinks) sprak van een 'schoffering' van de Kamer en vroeg een spoeddebat, dat meteen voldoende steun kreeg. "Ik zit met verbijstering te luisteren", zei Helma Neppérus (VVD). Paulus Jansen (SP) zei dat de Kamer de miljoenen die premier Jan Peter Balkenende (CDA) besteedt aan een betere coördinatie van het kabinetsbeleid moet terugeisen. "Ik geloof niet in groene stroom. Cramer is de minister van groene sprookjes", deed ook Barry Madlener (PVV) een duit in het zakje. "Deze minister is misschien de chef-groen, maar ook een groentje", concludeerde Boris van der Ham (D66).
'Niet opgelicht'
Aan het eind reageerde de bewindsvrouw toch inhoudelijk. Consumenten worden niet opgelicht, het bericht in De Telegraaf is onjuist. De vraag van Hessels gaat over de toekomst van de groene stroom en de eisen die Brussel daar aan stelt. Daarover moet op Europees niveau nog een besluit worden genomen. "Ik kan nog geen uitsluitsel geven over wat er wordt besloten over hernieuwbare energie in Brussel", aldus Cramer.