Zwaarste sancties tegen Iran sinds 1979

Icoon AmerikaDe VS hebben nieuwe sancties afgekondigd tegen Iran. De sancties treffen het Iraanse defensieministerie, het elitekops de Revolutionaire Garde en een aantal banken, vanwege hun vermeende steun aan het terrorisme en betrokkenheid bij raketverkopen en nucleaire activiteiten. Minister Condoleezza Rice van Buitenlandse Zaken en minister Henry Paulson van Financiën maakten de sancties samen bekend.

De maatregelingen houden in dat meer dan twintig Iraanse personen en instellingen worden uitgesloten van het Amerikaanse financiële systeem, wat waarschijnlijk te merken zal zijn in het internationale bankverkeer. Het zijn de zwaarste Amerikaanse sancties tegen Iran sinds de bezetting van de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979. Het is voor het eerst dat de VS een ander land dergelijke unilaterale (eenzijdige) sancties opleggen.

De maatregelen maken volgens Rice deel uit van een breder Amerikaanse beleid tegen het dreigende gedrag van Iran. Toch zal de VS open blijven staan voor onderhandelingen. De VS proberen al jaren steun te krijgen voor internationale sancties om Iran te laten stoppen met nucleaire activiteiten die volgens Washington erop gericht zijn om kernwapens te verwerven.

De VN-Veiligheidsraad heeft weliswaar twee keer voor sanctieresoluties gestemd, maar Amerikaanse pogingen om ze verder aan te scherpen stranden door toedoen van Rusland en China. De Russische president Poetin noemde het niet raadzaam om nieuwe internationale sancties in te stellen.


Condoleezza Rice: Iran steunt Taliban