Berlijn: missie verlengen met minder militairen

Icoon OorlogDe Nederlandse missie in Afghanistan kan met twee jaar worden verlengd, maar dan moet wel het aantal militairen worden teruggebracht.

Dat heeft commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn recent aan minister Eimert van Middelkoop (Defensie) geadviseerd, zo bevestigen ingewijden een bericht in dagblad De Telegraaf van vandaag. Het ministerie van Defensie wil niet reageren op de berichtgeving. Berlijns advies is onderdeel van de voorbereidingen van het kabinet om een besluit te nemen of de Nederlandse missie na augustus 2008 moet worden verlengd. Het kabinet neemt naar verwachting eind november een besluit.

Berlijn adviseert voor de inkrimping meerdere scenario's. Volgens De Telegraaf wil de generaal met maximaal 1200 militairen verder gaan in Uruzgan. Nu zijn er ruim 1650 Nederlandse militairen gelegerd.

Nederland is inmiddels ruim een jaar actief in Uruzgan. Wegens de verslechterde veiligheidssituatie besloot het kabinet een paar weken geleden nog tachtig militairen extra te sturen.

In zijn advies wijst Berlijn erop dat er in de toekomst extra geld nodig is om defensie zijn taken uit te kunnen laten voeren. Hij benadrukt dat ondanks de inkrimping van het aantal militairen in Afghanistan nog wel altijd keuzes moeten worden gemaakt uit de andere internationale verplichtingen. Ook is er onder meer voor de missie in Uruzgan, hulp nodig van andere landen en partners.