'Olympisch kampioene steeplechase positief op EPO'

De Bahreinse atlete Ruth Jebet zou betrapt zijn op het gebruik van doping. Het gaat niet om zomaar een verboden middel, maar het welbekende EPO, zo meldt The Guardian op basis van bronnen. De Athletics Integrity Unit, belast met dopingzaken in de atletiekwereld, kon het nog niet bevestigen.

De 21-jarige Jebet komt al zo'n vijf jaar uit voor Bahrein. De geboren Keniaanse is een van de vele atleten die voor een stevige zak geld de overstap maakten naar het land, vooral omdat de Keniaanse atletiekfederatie haar atleten nogal eens slecht behandeld. Financieel is het uiteraard ook lucratief: Jebet kreeg van Bahrein een half miljoen dollar voor haar olympisch goud op de 3000 meter steeplechase in 2016, terwijl David Rudisha - die namens Kenia de 800m won - het met 'slechts' tienduizend dollar moest doen in eigen land.

De manager van Jebet, de Belg Marc Corstjens, zegt nog niks gehoord te hebben over het nieuws, maar heeft ook geen idee waar zijn atlete is. "Ik ben geschokt en verbaasd, eerlijk gezegd. Ik heb geprobeerd Ruth te bellen, maar ze neemt maar niet op. Ik heb totaal geen informatie verder", beweert Corstjens tegenover de Britse krant. 

De nog altijd vooral in Kenia trainende Jebet is zeker niet de enige (geboren) Keniaanse die betrapt is op doping. Drievoudig winnares van de Boston Marathon, Rita Jeptoo, werd in 2014 betrapt op EPO. Dat gold vorig jaar ook voor Jemima Sumgong, die in Rio de Janeiro olympisch goud won op de marathon.