Gesol met lichaam overleden agente

Icoon BinnenlandsHet lichaam van een Rotterdamse agente dat afgelopen week door Justitie na een uitvaartdienst in beslag werd genomen voor nader onderzoek, is vrijgegeven. De stoffelijke resten van de 34-jarige Habiba Yaakoubi werden maandag, op de dag van de crematie direct na de rouwdienst gevorderd. In eerste instantie ging men ervan uit dat de politieagente een natuurlijke dood was gestorven, later kwam er info binnen die deed besluiten het lijk nader te onderzoeken. Een woordvoerster van het OM kon nog niets over het resultaat van de sectie zeggen.

Yaakoubi, afkomstig uit Marokko, zal voorlopig eerst worden begraven. In haar wilsbeschikking stond dat ze gecremeerd wilde worden. Haar familie spande daar eerder al een kort geding over aan, omdat crematie in strijd zou zijn met de islam. De kort gedingrechter besliste echter dat een wilsbeschikking boven geloofsregels gaat.

Volgens de familie wilde de agente echter gewoon begraven worden, zoals gebruikelijk bij moslims. De handtekening op de wilsbeschikking zou zijn vervalst. Daar loopt nu een onderzoek naar. Daarom besloot de rechter gisteren in een nieuw kort geding dat de vrouw eerst begraven zal worden.

Na 1 mei mogen nabestaanden van Habiba Yaakoubi bij de officier van Justitie vorderen dat de agente van het korps Rotterdam-Rijnmond alsnog gecremeerd wordt. Dit mag echter alléén als het onderzoek naar de mogelijk vervalste wilsbeschikking is afgerond. Als de nabestaanden niet naar justitie gaan, blijft de vrouw overigens gewoon begraven.

Habiba Yaakoubi was als agente ook lid van de stichting Desert-cops. Doel van deze stichting is het schenken van motorvoertuigen aan artsen in Gambia. Samen met andere Nederlandse agenten die lid zijn van die stichting, maakte ze in 2006 een reis naar het Afrikaanse land. De site van de stichting (Desert-cops.nl) is momenteel een condoleance-site.