Oud-VVD-raadslid vast in A'damse moordzaak

De 43-jarige man die vastzit in verband met de dodelijke steekpartij van afgelopen zondag in een woning aan de Maria Austriastraat in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg, is oud-fractievoorzitter en oud-raadslid voor de VVD in stadsdeel Zeeburg. Het betreft Johan W. die vier jaar lang deel uit maakte van die stadsdeelfractie. Eerst als deelraadslid en vervolgens, vanaf 2003 tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2006, als fractievoorzitter.

W. wordt ervan verdacht zijn 30-jarige vrouw met messteken om het leven te hebben gebracht. Zelf liep hij ook de nodige verwondingen op bij het dodelijke incident in de woning van het echtpaar. W. ligt nu in het ziekenhuis maar verkeert buiten levensgevaar. In het huis bevonden zich op het moment van de steekpartij de drie jonge kinderen van het stel. Zij zijn ongedeerd gebleven. Een twee maanden oude baby is ter observatie in het ziekenhuis opgenomen.

W. en zijn 13 jaar jongere uit Cuba afkomstige vrouw, trouwden 6 jaar geleden. Ze hadden elkaar tijdens een vakantie van W. in Cuba leren kennen. Nadat hij veel moeite had gedaan om haar naar Nederland te krijgen, is ze snel geïntegreerd en heeft ze in zeer korte tijd Nederlands leren spreken, aldus een oud VVD-collega van W. vandaag in Het Parool.

Johan W., die 'een goede baan' bij de Belastingdienst heeft, wordt door oud collega's omschreven als een normale en opgeruimde man. Een prater is hij echter niet, hij wordt getypeerd als kort en bondig in de omgang.