OM gesterkt door bewijs tegen Samir A.

TerrorismeHet Openbaar Ministerie heeft er vertrouwen in dat het nu wel lukt de vermeende terroristische groep rond Samir A. veroordeeld te krijgen. Dat lukte in een eerdere zaak tegen A. niet.

Justitie beschikt nu over meer concreet bewijs dan toen en voelt zich gesterkt door de nieuwe terrorismewetgeving. Het OM heeft verschillende getuigenverklaringen, getapte gesprekken en andere concrete gegevens om het doel en de structuur van het netwerk aan te tonen, zeiden de aanklagers vrijdag tegen de rechtbank.

Ze zijn begonnen aan hun betoog dat de strafeisen moet motiveren tegen de zes personen van wie het OM denkt dat ze het terroristische netwerk vormden. Dat betoog duurt vrijdag de hele dag en mondt pas maandag uit in een strafeis.

Justitie heeft de zes aangeklaagd voor het willen plegen van een of meerdere aanslagen op landelijke politici. Ook het gebouw van de AIVD zou doelwit van de groep zijn geweest.

Update 14.22 uur
Het Openbaar Ministerie acht de verklaringen van kroongetuige Lahbib B. en zijn vrouw Hanan S. betrouwbaar en bruikbaar voor het bewijs. Dat zei officier van justitie J. Lucas vrijdag tijdens zijn requisitoir in het Piranha-onderzoek voor de rechtbank in Amsterdam.

Met name B. speelt volgens de aanklager onmiskenbaar een belangrijke rol. De beschermde getuige heeft verklaringen afgelegd over de structuur van het vermeende terreurnetwerk rond Samir A., hun gewelddadige ideologie en het wapenbezit. B. en S. zijn overigens ook verdachten in deze zaak. Het OM beslist na de uitspraak of het tweetal wordt vervolgd of niet.

Volgens Lucas hebben de advocaten en de verdachten tevergeefs geprobeerd B. neer te zetten als leugenaar. De aanklager roemde met name de consistentie in de verklaringen van B. Ook vinden de verklaringen van de kroongetuigen steun in andere bewijsmiddelen, wat hun verhaal nog geloofwaardiger maakt. Lucas benadrukte dat B. uit zichzelf is gaan verklaren en dat het OM geen afspraken met hem heeft gemaakt.

B. speelde in 2003 een kleine rol in een film van documentairemaakster Anna Spohr. De regisseuse verklaarde eerder voor de rechtbank dat zij zo geschrokken was van de extreme uitlatingen van B. dat zij zijn rol tot een minimum heeft willen beperken. Volgens Lucas heeft B. eerder al verteld dat hij in het verleden extremer was in zijn opvattingen en dit heeft geen gevolgen voor diens betrouwbaarheid.