Fatwa tegen sneeuwpoppen

"Het is niet toegestaan om een sneeuwpop te maken. Zelfs niet als dit voor de lol is", aldus een zeikerd van een Sjeik met een veel te lange naam. Kortom: een heuse fatwa op het maken van sneeuwpop, uitgevaardigd door een hoog aangeslagen moslimgeleerde. Dat laatste woord is wellicht een oxymoron.

Deze parel der tolerantie luistert naar de naam Mohammed Saleh al-Munajjid. Zijn onderbouwing gaat als volgt: "God heeft mensen de mogelijkheid gegeven om te maken wat ze willen, zolang het maar geen ziel bezit. Denk hierbij aan dingen als schepen, bomen, fruit en gebouwen." Fruit en bomen zijn blijkbaar gemaakt door mensenhanden.

Munajid borduurde voort op uitspraken en ideeën van andere islamitische wijsgeren. Hij kwam tot de conclusie dat wanneer je met sneeuw een mens namaakt, dit een zonde is binnen de strikte soennitische islam zoals die in Saoedi-Arabië beleefd wordt.

Uiteraard vroeg dit om een reactie. Ook binnen het Saoedische koninkrijk doet men leuk aan twitter en een aantal mensen togen meteen naar het noorden van het land om een paar sneeuwpoppen in elkaar te flansen. Dit om een leuke foto te tweeten.

Volgens een van de twiiteraars wordt het land geteisterd door twee soorten mensen: "Mensen die voor alles een fatwa nodig hebben en mensen die een fatwa dicteren om zich met het leven van anderen te kunnen bemoeien".

Niet geheel verrassend had de Sjeik ook genoeg bijval. "Met het maken van sneeuwpoppen kopieer je het gedrag van ongelovigen", twitterde een aanhanger. "Het promoot slechts lust en erotiek. Laat God de geleerden de weg wijzen en hun inzichten geven in bepaalde zaken om Satan een stapje voor te zijn,"