GroenLinkser uitgeleverd aan Iran

BinnenlandsDe sinds enkele maanden vermiste Abdullah Al Mansouri uit Maastricht blijkt al op 16 mei door Syrië te zijn uitgeleverd aan Iran. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend. Mensenrechtenactivist Mansouri woonde sinds 1989 in Maastricht, waar hij onder meer actief is voor GroenLinks. Hij is voorzitter van Ahwaz Liberation Organisation (ALO), die opkomt voor de belangen van de Arabische inwoners van Iran.

De Maastrichtenaar werd op 11 mei in de Syrische hoofdstad Damascus opgepakt. Sindsdien is taal noch teken van hem vernomen. GroenLinks protesteerde in mei al tegen zijn arrestatie. Voor zijn leven wordt nu gevreesd, omdat Iran hem beschouwt als terrorist.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Iran gevraagd de verblijfplaats van Mansouri bekend te maken. Ook wil het ministerie dat medewerkers van de Nederlandse ambassade in Teheran Mansouri kunnen bezoeken.

Volgens de Syrische autoriteiten had de man bij arrestatie een Iraans paspoort bij zich. Op grond van een verdrag met Iran heeft Syrie de man daarop uitgeleverd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens niet de formele zekerheid dat het om Mansouri gaat, omdat hij in Syrië een andere naam voerde. De ambassade wacht op formele bevestiging door Teheran. Maar de zoon van Mansouri denkt wel dat het om zijn vader gaat.

Leers
Mansouri werd in mei met zeven anderen opgepakt in Syrië. Amnesty International zei vlak daarna te vrezen dat de acht opgepakte mensenrechtenactivisten worden gemarteld en aan Iran worden uitgeleverd, waar hun mogelijk de doodstraf wacht.

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht vroeg op 21 juni in een brief de Syrische autoriteiten om opheldering over de verdwijning van mensenrechtenactivist. Leers benadrukte in zijn brief dat de Maastrichtenaar een niet-gewelddadig persoon is. Om die reden schreef Leers niet te begrijpen waarom de man is opgepakt.