Nederlandse militairen afgereisd voor strijd tegen IS

De eerste veertig Nederlandse militairen zijn maandag naar het Midden-Oosten afgereisd om mee te doen in de internationale coalitie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ze bereiden de komst van de Nederlandse F-16's voor die in Irak gaan vechten tegen IS. Dat meldt Defensie dinsdag.

De militairen zijn vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken, aldus een woordvoerder. Ze zullen voorbereidende logistieke maatregelen treffen om de F-16's te ontvangen. In welk land ze dat doen, maakt defensie niet bekend.

Nederland steunt de strijd tegen IS met zes F-16's voor een periode van een jaar. Ook zullen twee reservevliegtuigen paraat staan. In totaal gaan 250 militairen met de straaljagers mee. Het is nog onduidelijk wanneer de vliegtuigen en de overige 210 militairen naar het Midden-Oosten zullen afreizen. "De bedoeling is zo snel mogelijk", aldus de woordvoerder.

Honderddertig militairen gaan Iraakse en Koerdische militairen trainen. Het is niet bekend wanneer zij zullen vertrekken. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over steun aan de coalitie tegen IS.