Nieuws
Olieplatform maanden zoek

Je zou verwachten dat een olieplatform van een dergelijk formaat met de huidige technologie van GPS zo gevonden wordt. Toch bleef het platform maandenlang in de oceaan dobberen, terwijl niemand een idee had waar het was gebleven. Er werd naar gezocht met alle mogelijke technologie, maar deskundigen gingen er al vanuit dat het gigantische platform naar de bodem van de oceaan was gezakt.
Totdat enkele veehoeders het olieplatform aan zagen spoelen op het eiland Tristan da Cunha. Tristan da Cunha is een eiland dat half zo groot is als Texel, 272 inwoners heeft en precies tussen Afrika en Zuid-Amerika ligt. Viermaal per jaar vertrekt een schip uit Kaapstad om het eiland van voedsel en andere benodigdheden te voorzien.
Het Rotterdamse bedrijf Smit Salvage is ingehuurd om het olieplatform terug bij de rechtmatige eigenaar te krijgen. Geert Koffeman, directeur van Smit, heeft geen idee hoe een olieplatform zomaar kan verdwijnen. Met een radar is het mogelijk om veertig mijl rondom het schip in de oceaan te kijken. Het lijkt erop dat de bemanning van het schip zo druk met de golven bezig was, dat ze vergeten zijn het olieplatform in de gaten te houden.
Eerst moet Smit het platform weer drijvend maken: daarvoor zijn bergers, machinisten en duikers ingehuurd. Ook wordt water uit het olieplatform weggepompt. Maar er zijn geen sleepboten beschikbaar die een olieplatform van dat formaat kunnen meeslepen. De Griekse Zouros Hellas is ingehuurd, maar deze is niet sterk genoeg. Smit heeft zelf de grootste zeesleper ter wereld, de Smit Amandla, maar deze mag niet vertrekken uit Zuid-Afrika. In het winterseizoen is het daar hard nodig om schepen in nood te helpen. Daarom zal het olieplatform nog tot oktober in Tristan da Cunha blijven liggen. Dan is het zomer op het zuidelijk halfrond en is de Smit Amandla beschikbaar om het olieplatform alsnog naar Brazilië te slepen.

Dit olieplatform is maanden zoek geweest
Met dank aan calvobbes voor de submit.
Verklein je avatar met color reduction!
Maak je eigen animated gif Online!
Dat ging echter om een kunstmatig eiland dat al niet meer in gebruik was en ten tweede is de internationale wetgeving daaromtrent inmiddels aangepast.
Grappig verhaal!
ik weet het, je bedoelt het uiteraard andersom.. foto
hoedanook, je zult met je aanhanger achter je oto door de regen rijden en bij aankomst ontdekken dat ie weg is ofzoiets.....wtf??
Patat, dat is het!!
Kijk eerst maar eens goed of het briefje nog in de kombuis ligt foto
fuck de policy. posten die hap!
here I was
was I here?
Yes, I was
Groot ding zeg. Das weer eens iets anders dan de cocosnoten die er normaal aanspoelen foto
Smit de gekstuh foto
[b]Die met de hoogste percentages gaan het eerst.[/b] B. B.
|[b]DASOO | LastFM|
Vrije mensen dien je te redden van beestachtige regimes.
Oftewel:
http://www.crimezone.nl/showbook.php?titleID=1671
FART FAQ:
http://www.heptune.com/farts.html
Om het ding op sleeptouw te nemen moeten ze o.a. een sleepboot huren: kosten 80.000 dollar per dag.... en het lastige is: de haven waar de sleepboot moet uitvaren is maar 80 dagen per jaar open vanwege het slechte weer daar.
Onzin. Het schip met platform verkeerde in erg zwaar weer en moest de kabels doorhakken om niet zelf ten onder te gaan. In de storm zijn ze toen het zicht op het paltform verloren.
Petrobas moet zijn Petrobras foto
Ze hebben de olieboorplatforms in de Golf van Mexico geborgen die door Katrina losgeslagen danwel omver geblazen waren, zijn nu een op de kust gelopen olietanker bij India aan het bergen, een containercarrier die op de kust van Zuid-Afrika is geslagen wordt nu gehesen/geborgen, etc., etc.
En: het zijn toch wel die Hollanders die het weer even doen!!! foto
Om het bergen / redden van schepen te bevorderen is er lang geleden al besloten dat degenen die opgegeven schepen bergen er eigenaar van worden. Voorzover ik weet geldt dat nog steeds, al worden er nu meestal van tevoren afspraken gemaakt over het terugkopen van het schip.
Hoe het internationaal gezien met het eigenschap van aangespoelde schepen / voorwerpen staat weet ik niet. In de meeste landen is jutten geloof ik verboden. platform is bij een brits eiland aangespoeld. Ik verwacht niet dat de britten moeilijk gaan doen, volghens hun eigen wetgeving blijven aangespoelde en overboord gezette voorwerpen van de oorspronkelijke eigenaar. Misschien dat andere landen het wel claimen. Ik kan me voorstellen dat als het platform bij Venezuela aangespoeld zou zijn al snel nationaal bezit geworden zou zijn.
Wikipedia over bergen en de wettelijke bepalingen ervan: http://en.wikipedia.org/wiki/Marine_salvage
Ik zelf denk overigens het eerste.
$$$ foto $$$
Wat betreft de opmerking van iemand anders: verkopen, desnoods voor het oude staal:
Om het staal te verwerken moet je het gevaarte toch eerst verplaatsen. Aangezien het grootste deel van het gewicht bestaat uit beton zijn de kosten voor het verslepen, demonteren en afvoeren naar de staalverwerking duurder dan wat het ooit aan oud staal op zal leveren.
Opeens is het weer terug, maar het is buiten ons universum geweest, en nu leeft het, en het wil niet dat de mensen van Smit weer vertrekken foto
Zat ff op de site te kijken, ze hebben echt coole projecten.
http://www.smit.com/sitefactor/page.asp?pageid=940
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken