Beiroet bereidt zich voor op lange oorlog

Icoon Oorlog De bevolking van de Libanese hoofdstad Beiroet en van het zuiden van Libanon bereidt zich voor op een lange oorlog. Israël viel het gebied binnen, omdat de hezbollah-beweging Israëlische militairen ontvoerd heeft.

Gezinnen hamsteren voedsel en drank, winkelschappen zijn binnen de kortste keren leeg en de meeste winkels zijn inmiddels al gesloten. Ook de meeste restaurants en cafés sluiten hun deuren. De Israëlische luchtmacht heeft pamfletten boven het zuiden van Libanon verspreid, om te waarschuwen voor nog meer aanvallen. Veel Libanezen namen de benen naar aanleiding van die pamfletten, en hele wijken worden steeds minder bevolkt.

De buurtbewoners van een zuidelijke wijk van Beiroet beseffen dat ze een mogelijk doelwit zijn: het kantoor van hezbollah en zijn leider Sayyed Hassan Nasrallah bevinden zich in de wijk. De meningen over hezbollah lopen uiteen: sommigen prijzen de beweging omdat zij weerstand bieden tegen Israël. Anderen zeggen dat hezbollah het land gegijzeld houdt en dat gewone Libanezen de prijs moeten betalen voor de acties van hezbollah.

Icoon Israël Israël wil dat de leiding van hezbollah uitgeschakeld wordt en de infrastructuur waar ze gebruik van maken moet onklaar worden gemaakt. Nieuwe wegen, kruispunten en bruggen worden daarom onder vuur genomen. "Het leger moet alles doen wat nodig is om hezbollah te vernietigen", aldus de Israëlische premier Ehud Olmert.

Deze zomer zou het beste toeristenseizoen worden voor Libanon in zestig jaar. Nu proberen toeristen zo snel mogelijk het land te ontvluchten. Al is dat lastig, want het internationale vliegveld van Beiroet, veel zeehavens en veel wegen zijn onbegaanbaar of gesloten.