Varkenshaar in brood en visgelatine in sap
Varkensgelatine in geitenkaas, visgelatine in vruchtensap en eendenveren of varkenshaar in brood. Het zit erin, maar staat niet of in bedekte termen op de ingrediëntenlijst. Dierlijke bijproducten of producten zitten in heel veel voedingsmiddelen, zoals in kaas, sap, olijfolie, brood en chips. Dit hoeft wettelijk niet expliciet op de verpakking te staan, het kan ook als E-nummer opgevoerd worden. Volgens consumentenorganisatie foodwatch komt dit door een 'hiaat in de wetgeving'. De organisatie begint een e-mailactie om duidelijkheid hierover te krijgen.
Door die onduidelijkheid kan het gebeuren dat mensen die uit principe of om religieuze redenen geen vlees of vis willen eten, dit onbewust en ongewild toch binnenkrijgen. Met de e-mailactie wil foodwatch minister Edith Schippers van Volksgezondheid bewegen om de regels voor etiketten aan te passen om zo de onduidelijkheid weg te nemen.
"Er moet duidelijk vermeld worden of in het product een ingrediënt of 'technische hulpstof' van dierlijke herkomst zit. Dit geldt ook voor dierlijke componenten in smaakstoffen, aroma's en andere toevoegingen." De organisatie noemt het 'onacceptabel' dat de keuzevrijheid van consumenten om wel of geen dierlijke producten te eten op deze manier wordt afgenomen.
Veel E-nummers (voedseltoevoegingen zoals geur-, kleur-, en smaakstoffen) zijn gemaakt van dierlijke producten, maar dat staat niet duidelijk op de verpakking. Voorbeelden zijn E120 (karmijnzuur), een rode kleurstof gemaakt van luizen, en E542 wat beendermeel is.
Varkenshaar in brood en visgelatine in sap (Foto: ANP)
Ik mis mensenhaar uit voornamelijk oosterse landen waarvan
L-cysteïne gemaakt wordt. Ook lekker in je brood.
Toen ik bij AH werkte vertelde een collega dat er varkensharen in wit brood verwerkt zitten, alle moslima's in de kantine spuugde abrupt hun broodje uit
Het idee is misschien onsmakelijk maar wat doet het er toe?
De baas van zo`n broodfabriek zei zelf een beetje lacherig dat het met dat spul ook wel een beetje troep werd. Ze lieten het proces zien met en zonder die L-cysteïne. Met dat spul veranderd het deeg in een soort kauwgum of rubber. Zonder blijft het gewoon deeg, zoals je zou denken dat deeg er uit zou moeten zien.
Je zal er vast niet ziek van worden. Maar als je het zo ziet, denk je wel van : iew! Eigenlijk wil in dat spul helemaal niet meer eten. Ik kreeg spontaan de neiging om mijn brood voortaan alleen nog bij de natuurvoedingswinkel te kopen.
Nooit gedaan, want verder weg, duurder, lui, enz.
Hier is dat programma, trouwens :
http://keuringsdienstvanw(...)everingen/06-02-2014
[ Bericht gewijzigd door zo-is-het op woensdag 13 augustus 2014 @ 09:15 ]
En heeft beendermeel niet de BSE epidemie veroorzaakt? Ik hoop niet dat ik dat ergens in mijn voedsel aantref. Producten met runder gelatine mijd ik sowieso al.
Zou me niks verbazen dat veel onverklaarbare aandoeningen worden veroorzaakt door toevoegingen in voedsel wat we iedere dag door de strot geduwd krijgen door de voedselindustrie.
Dat jij ermee kan leven wil niet zeggen dat iedereen dat kan
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
geen verschil tussen aardolie of haar, zolang het niet in mijn vreten zit, dan kan ik er mee leven
Ik kan me een televisieshow herinneren waarbij men het publiek brood aanbood dat een toegestane hoeveelheid verontreinigingen bevatte. De stukjes papier, insect en muis waren duidelijk te herkennen.
Hoewel het publiek uit Hollanders bestond en het brood gratis was, werd het toch beleefd geweigerd.
Of je nou wel of geen producten gewonnen uit varkenshaar wil eten, het zou geen probleem moeten zijn om het gewoon op de verpakking te zetten of duidelijk in een internet link.
Voor de rest vind ik het lijken op misleiding omdat brood geen brood meer is. Ze veranderen eigenlijk het recept.
Het is misschien wel eetbaar maar of het voedsel is (als in voedzaam) is nog maar de vraag.
Postjubilea: 10.000 15.000 20.000 25.000
Sit jou kop in die koei se kont en wag tot die bul jou kom holnaai
Wat niemand je vertelt over de bioindustrie, geen bloed maar feiten
Dat dat kan in Nederland!
[ Bericht gewijzigd door zo-is-het op woensdag 13 augustus 2014 @ 14:06 ]
Er kan een stof ergens in zitten als E-nummer, waarvan de afkomst dus mogelijk meerdere bronnen(natuurlijk / dierlijk) heeft.
Hoe moet iemand dit onderscheid gaan maken dan?
Er wordt een aminozuur uit het haar gehaald, dus je eet geen haar.
― Aleksandr Solzhenitsyn
Ik wil al consument precies weten wat ik koop en waarvan het gemaakt is.
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
foto
Shit, als we niks gezegd hadden kwamen ze toch in de hemel. Nu dat ze het weten dat er varken in verwerkt is is het opeens wel heram! We verdoemen ze nu naar de hel door ze te informeren
Was wel idioot om te zien dat ze het haar gewoon bij de lokale kapper kopen.
Vol peuken en andere zooi.
En er vervolgens "foodgrade L-cysteïne" van maken om als broodverbeteraar te gebruiken.
-Catbert: Evil director of HR
Vitamine C == Vitamine C. Of de bron nu een sinaasappel of aardgas is, dat maakt niet uit. Ben wel benieuwd hoelang jij het zonder E948 gaat uithouden.
Levensgevaarlijk gas overigens.
Kan brand en explosiegevaar versterken.
Kan cellen vernietigen en eenvoudig vrije radicalen veroorzaken
Het kan zelfs metalen constructies aantasten.
-Catbert: Evil director of HR
Dude, in wat voor een wereld leef jij
Ha!
Postjubilea: 10.000 15.000 20.000 25.000
Sit jou kop in die koei se kont en wag tot die bul jou kom holnaai
Wat niemand je vertelt over de bioindustrie, geen bloed maar feiten
Bedenk: zou ik echt dezelfde definitie van 'geloof' hebben als jij?
En ik kan je ook nog zeggen dat de woorden 'geloof' en 'religie' niet hetzelfde betekenen. Je had het woord 'religieus' moeten gebruiken, want ik gebruikte duidelijk het woord 'religie'.
Als je woorden gaat gebruiken om je mening te uiten, is het verstandig om de verschillen in betekenis van woorden te kennen.
Ik wil niet zeggen dat alle E-nummers goed zijn, verre van dat. Sommige toevoegingen horen niet in voedsel thuis, maar dat heeft niets met de bron te maken, maar met het effect op een organisme.
Dan vreet jij die sinaasappels die van olie gemaakt worden.
Ik eet ze wel van een boom.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken