WK 2006: Uitslag Engeland - Portugal

Icoon WK 2006Portugal heeft zich na strafschoppen gekwalificeerd voor de halve finales ten koste van Engeland. Na 120 minuten was de stand 0-0, in het was het Cristiano Ronaldo die de beslissende penalty inschoot.

Beide ploegen begonnen goed aan de wedstrijd, al kwam het nog niet tot echte kansen. Portugal leek weinig last te hebben van het feit dat Deco en Costinha niet mee konden spelen wegens een schorsing, hun vervangers deden het prima.

In de 19e minuut was er een kansje voor Cristiano Ronaldo, maar zijn schot ging over het Engelse doel.In de 29e minuut botsten Terry en Tiago bij een actie met hun koppen bij elkaar. Het leek er even slecht uit te zien voor de Engelsman, maar hij kon uiteindelijk gewoon verder spelen.

Naarmate de eerste helft tot een einde kwam, werd het spel slechter. Er werd veel balverlies geleden, vooral bij Portugal en het spel leek een beetje op slot te zijn. Op slag van rust was er nog wel een kans voor Lampard, maar doelman Ricardo wist het harde schot van de Engelsman te blokken.

Aan het begin van de tweede helft leek het erop dat David Beckham niet meer verder kon spelen. Zijn vervanger Lennon stond al naast de lijn klaar, maar Beckham gaf aan dat hij niet gewisseld wilde worden. In de 51e minuut moest Beckham er toch aan geloven en werd hij gewisseld. Hij was daar niet blij mee en gooide de aanvoerdersband naar Neville in plaats van hem te geven.

In de 59e minuut was er een kans voor Engeland, via Lennon, maar de bal ging over. In de 62e minuut moest Engeland met 10 man verder, nadat Wayne Rooney door de scheidsrechter uit het veld werd gestuurd nadat hij zijn voet in de edele delen van tegenstander Carvalho plantte. Doordat Engeland nu geen spits meer had, moest bondscoach Eriksson Crouch inbrengen, en Joe Cole werd daardoor naar de kant gehaald.

In de 78e minuut was er een kans voor Figo, maar zijn schot was iets te zacht waardoor Robinson kon redden. Aan de andere kant was er een grote kans voor Lennon, maar zijn bal was te zacht waardoor Ricardo weinig problemen had. In de blessuretijd was er nog een grote kans voor Lampard, maar hij miste. Daardoor bleef de stand na 90 minuten 0-0 en moest er worden verlengd.

Engeland begon goed aan de eerste helft van de verlenging. In de 9e minuut was er een grote kans voor Crouch, maar de Engelse spits kreeg de bal niet goed op zijn hoofd. Ondanks dat Engeland met een man minder speelde deden ze niet onder voor de Portugese elf. Aan het eind van de eerste helft van de verlenging was er nog een grote kans voor Cristiano Ronaldo, maat de bal ging net over het doel van Robinson.

In de derde minuut van de tweede verlenging leek het of Portugal de 1-0 had gescoord, maar het doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd. Beide teams bleven kansen creeren, maar in de afronding faalde men. En strafschoppen moesten dan ook de beslissing brengen.

Simao moest namens Portugal als eerste een penalty nemen, zijn schot was onberispelijk raak. Lampard was de eerste namens Engeland en zijn schot werd gepakt door Ricardo. Ook de volgende, van Viana, werd gestopt, ditmaal door Robinson. Daarnaast moest Hargreaves aan de bak en die wist de bal binnen te schieten waardoor beide landen weer in evenwicht waren. Voor Portugal was Petit de volgende, en zijn schot ging naast het doel. Het bleef bloedspannend toen ook de penalty van Gerrard voor Engeland werd gestopt door Ricardo. Helder Postiga bracht Portugal op 1-2, en doordat Carragher miste bleef het spannend tot de laatste strafschop . Cristiano Ronaldo was degene die er voor kon zorgen dat Portugal naar de halve finale kon, en zijn schot was raak.

Opstelling

Engeland: Robinson, Neville, A. Cole, Gerrard, Ferdinand, Terry, Beckham (Lennon/51, Carragher/118), Lampard, Rooney, J. Cole (Crouch/66), Hargreaves.

Portugal: Ricardo, Fernando Meira, Figo (Helder Postiga/86), Petit, Pauleta (Simao/63), Miguel, Nuno Valente, Carvalho, C. Ronaldo, Maniche, Tiago (Viana/74).
.

Wedstrijdverloop:

Engeland 0 - 0 Portugal

63' Rooney (ENG)

30' Terry (ENG)
44' Petit (POR)
107' Hargreaves (ENG)