'Geboortegolf door stroomstoring Haaksbergen'

Icoon Not Safe For Work (NSFW) Dat mensen elkaar prima warm weten te houden als de elektriciteit is uitgevallen lijkt andermaal aangetoond. De langdurige stroomstoring in Haaksbergen van november vorig jaar blijkt namelijk een mini-geboortegolf veroorzaakt te hebben. Dat stelt M. Quandt van de plaatselijke verloskundige praktijk.

In november knapte er bij Haaksbergen een elektriciteitskabel, waardoor duizenden mensen drie dagen lang zonder stroom zaten. Dit leidde, mede door het kille weer, tot vele ongemakken.

Dat de stroomstoring niet alleen vervelend was, blijkt nu uit de cijfers van de verloskundige praktijk Het Uilenest. Medewerkers hebben berekend wanneer iemand die tijdens de stroomstoring zwanger is geraakt zou moeten bevallen. Dat blijkt het weekend van 18 tot 20 augustus te zijn.

In dat weekend zijn in Haaksbergen en omgeving acht vrouwen uitgerekend, wat volgens Quandt veel meer is dan normaal. Het gemiddelde ligt namelijk op twee bevallingen per weekend. In de hele maand augustus zijn 42 bevallingen gepland, wat ook twee keer zo veel is als normaal.