Duitse politie streng op WK Voetbal

Icoon WK 2006De Duitse politie gaat hard optreden tegen lastpakken op het komende WK Voetbal. Via snelrecht en met forse boetes moeten voetbalfans in het gareel worden gehouden. De Duitse justitie en politie hebben voor het WK een 'Null Toleranz Politik' opgezet. Het beledigen van een agent in functie moet straks bijvoorbeeld al 250 euro gaan kosten. Het gooien van een rotje kost 500 euro.

Toch staan de bedragen nog niet vast. Volgens hoofdofficier van justitie Klaus Bronny kan het zomaar nog hoger uitvallen. Daarnaast kunnen rechters onruststokers direct bestraffen: de aanklacht hoeft niet eens op papier te staan en getuigen hoeven niet voor de rechter te verschijnen. "We hopen dat er een afschrikwekkende werking vanuit gaat. En wie hier niet van schrikt, moet maar bedenken dat dit slechts om de kleine vergrijpen gaat", zegt Bronny.

Nederlandse fans zullen er al rekening mee moeten houden dat Duitse agenten het als een belediging opvatten als ze niet met 'Sie', maar met 'Du' aangesproken worden.