Nederland wil Libië helpen met mensenrechten
Nederland wil Libië graag helpen bij het bevorderen van de mensenrechten en het ontwikkelen van een democratische rechtsstaat. Dat aanbod deed minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zondag tijdens een bezoek aan het land. "Ook om te verzekeren dat de rechten van vrouwen, die een belangrijke rol speelden in de revolutie, beter worden beschermd."
Timmermans had gesprekken met onder meer premier Ali Zeidan, zijn ambtgenoot Mohamed Abdelaziz en plaatsvervangend parlementsvoorzitter Salih Makhzoum. Met de premier sprak hij af dat Nederland en Libië de bilaterale betrekkingen gaan versterken en regelmatig politiek overleg zullen hebben.
Ook op economisch vlak zijn er mogelijkheden tot samenwerking, concludeerden Timmermans en zijn gesprekspartners. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de Libische havens, landbouw, watermanagement en logistiek. De minister sprak ook met Nederlandse en internationale bedrijven in Libië over de kansen en mogelijkheden.
Nederland steunt Libië sinds de revolutie tegen dictator Moammar Gadhafi onder meer op het gebied van democratisering en rechtsstaatontwikkeling. Daarnaast levert Nederland een bijdrage aan het opruimen van munitie en mijnen.
Timmermans sprak zijn zorgen uit over de nog altijd 'broze' veiligheidssituatie en de sterke positie van de milities. "Samenwerken tegen extremistische dreiging in de regio is van groot belang." De bewindsman betuigde steun aan de gematigde groepen in Libië en bevestigde de Nederlandse bereidheid om een bijdrage te leveren aan de EU-grensmissie in Libië.
De minister had ook een ontmoeting met niet-gouvernementele organisaties, die zich onder meer inzetten voor vrouwenrechten en voor verbeterde toegang tot het rechtssysteem.
Na zijn bezoek aan Libië doet Timmermans ook nog Turkije, de Palestijnse gebieden en Israël aan.