Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (24/11)

Icoon UEFA CupIn de UEFA Cup kwamen vanavond AZ en SC Heerenveen in actie. AZ kwam thuis tegen het Engelse Middlesbrough niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel, Heerenveen verloor uit bij het Franse Olympique Marseille met 1-0. Beide Nederlandse ploegen kregen hiermee te weinig.

AZ probeerde vanavond zijn tweede wedstrijd te winnen in groep D van de UEFA Cup, nadat de ploeg eerder Dnjepr Dnjepropetrovsk uit Oekraïne met 2-1 versloeg. De ploeg van Louis van Gaal domineerde vandaag eigenlijk de hele wedstrijd in het regenachtige Alkmaar, maar kwam niet tot scoren. Dat wil zeggen; er werd geen goal door de scheidsrechter goedgekeurd. In de vijftiende minuut schoot Sektioui namelijk knap binnen nadat een kopbal van Arveladze gestopt was door keeper Jones. Zijn goal werd echter onterecht afgekeurd wegens buitenspel.

Middlesbrough was duidelijk gekomen voor een punt en trok zich terug op de eigen helft. Af en toe kwamen de Britten er gevaarlijk uit, wat leidde tot goede kansen voor onder meer Viduka en Nemeth. Aan AZ-kant kregen Perez en Arvaladze kansen, maar ook zij kwamen niet tot scoren. Het inbrengen van Meerdink en Koevermans in de tweede helft mocht niet meer baten, het bleef 0-0.

Met dit gelijkspel is Middlesbrough geplaatst voor de volgende ronde, maar ook AZ is goed op weg. De andere wedstrijd in de poule, tussen Dnjepr Dnjepropetrovsk en het Bulgaarse Litex Lovech, eindigde vandaag in een 2-0 overwinning voor de Bulgaren.

Olympique Marseille - SC Heerenveen
Heerenveen leek lange tijd een gelijkspel uit het Franse vuur in Marseille te slepen. In de slotfase gingen de Friezen echter alsnog onderuit, nadat scheidsrechter Ferreira Olympique een strafschop toekende voor een forse overtreding van keeper Vandenbussche op Niang. De penalty werd benut door Taiwo.

En dat terwijl Heerenveen onverwacht zo goed overeind bleef. De ploeg gaf weinig kansen weg en als die zich dan toch voordeden, werden ze kundig gepareerd door doelman Vandenbussche. Aan de andere kant kregen de Friezen zelf enkele goede kansen, maar tot scoren kwam men niet. Hierbij liet vooral het geblesseerd uitvallen van topscorer Huntelaar zich merken. De andere spits, de Griek Samaras, liet zien niet de scherpte van Huntelaar te hebben en wist enkele grote mogelijkheden niet te benutten. De beste kans kreeg Samaras misschien wel in de blessuretijd van de wedstrijd, hij faalde echter oog in oog met de ervaren keeper Barthez.

Door de nederlaag staat Heerenveen met twee punten uit drie duels nu op de vierde plaats in groep F en heeft het een vervolg in het toernooi niet meer in eigen hand. Opvallend is het doelsaldo van de ploeg na drie wedstrijden: nul voor en één tegen. In het andere duel in de poule versloeg de Russische titelhouder CSKA Moskou vanavond Levski Sofia uit Bulgarije met 2-1.