Voetbal: 24 landen geplaatst voor WK

Nederlands ElftalHet begint langzaam duidelijk te worden welke landen in juni 2006 zullen aantreden op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Behalve Nederland wisten gisteren nog dertien landen de kwalificatie zeker te stellen. Tien landen hadden zich al eerder geplaatst. Met name in de Afrikaanse zone viel een aantal grote verrassingen op.

Favorieten als Zuid-Afrika, Nigeria en Kameroen liepen plaatsing mis. Kameroen moest de laatste wedstrijd winnen tegen Egypte, en kreeg die kans toen het in blessuretijd een strafschop mocht nemen. Pierre Wome raakte echter de paal in plaats van het net, waardoor Ivoorkust de tickets voor Duitsland kan gaan reserveren.

In een andere groep streden Tunesië en Marokko in een onderling duel om plaatsing. Marokko, met Ajacied Nourdin Boukhari in de basis en AZ-speler Tarik Sektioui op de bank, moest winnen en kwam ook twee keer op voorsprong. Talal El Karkouri schoot echter de bal in eigen doel en zorgde zo voor de gelijkmaker van Tunesië, waardoor Marokko werd uitgeschakeld. Behalve Tunesië en Ivoorkust wordt Afrika in Duitsland vertegenwoordigd door Togo, Ghana en Angola.

In Europa wisten naast Nederland Polen, Engeland, Kroatië, Italië en Portugal kwalificatie veilig te stellen. Gastland Duitsland en Oekraïne waren al eerder zeker. Woensdag zullen hier nog drie teams bijkomen, terwijl dan ook duidelijk wordt welke zes landen in play-offs tegen elkaar moeten strijden. België verloor thuis van Spanje, en loopt voor het eerst sinds 1978 de plaatsing voor het WK mis. Voor Noord- en Midden-Amerika plaatste Costa Rica zich voor het WK, naast de VS en Mexico die al verzekerd waren van een plek. Trinidad en Tobago van coach Leo Beenhakker kan met een vierde plaats in de groep middels een beslissingswedstrijd tegen het Aziatische Oezbekistan of Bahrein nog kwalificatie afdwingen.

In Zuid-Amerika waren Argentinië en wereldkampioen Brazilië al geplaatst. Ecuador en Paraguay voegden zich daarbij, terwijl een vijfde land samen met het door Guus Hiddink getrainde Australië moet strijden om kwalificatie. In de Aziatische zone was begin juni al duidelijk wie rechtstreekse plaatsing hebben afgedwongen. Japan, Iran, Zuid-Korea en Saudi-Arabië zijn hier de landen die komend jaar zomer in Duitsland te bewonderen zullen zijn.

-
Meer sportnieuws lees je uiteraard op FOK!sport!!