Britse justitie wil radicale imams aanklagen

In Groot-Brittannië bekijkt Justitie de mogelijkheden om drie radicale imams aan te klagen wegens het aanzetten tot moord en hoogverraad. De drie hebben volgens Justitie terroristische daden goedgepraat en zelfs verheerlijkt.

Het gaat om de moslimgeestelijken Omar Bakri Mohammed, Abu Izzadeen en Abu Uzair. De eerste liet weten dat hij er geen moeite mee zou hebben als terroristen ''met de juiste motieven'' gijzelingsacties zouden ondernemen op Britse scholen. De tweede noemde de aanslagplegers van 7 juli in Londen ''volkomen prijzenswaardig''. De derde zei na de aanslagen in Londen dat ''de strijdvlaggen zijn gehesen voor de jihad in het Verenigd Koninkrijk.''

Imam Bakri Mohammed, een bewonderaar van Osama bin Laden, kwam overigens eerder onder meer in het nieuws toen zijn organisatie in 2003 de aanslagplegers van 11-9-2001 in de VS wilde herdenken. In 2002 liet hij weten dat ook Nederland doelwit zou worden van bloedige aanslagen als ons land niet stopte met het arresteren van moslims.

Justitie onderzoekt momenteel op welke wijze het drietal kan worden aangepakt. Er is echter nog geen besluit genomen over een eventuele strafklacht tegen de het radicale trio. Premier Tony Blair pleitte er afgelopen vrijdag al voor extremisme keihard aan te pakken en radicale buitenlanders sneller het land uit te zetten. Desnoods is hij bereid om daarvoor de wetgeving op het gebied van mensenrechten aan te passen.