Blair gaat radicale moslims aanpakken

De Britse premier Tony Blair heeft het helemaal gehad met de radicale islam na de aanslagen in Londen. Hij wil maatregelen nemen om extreme types sneller te kunnen uitzetten. Bovendien zullen een aantal organisaties verboden worden.

Volgens Blair hebben bepaalde moslims de Britse gastvrijheid misbruikt: ''Mensen moeten nu beseffen dat de regels van het spel veranderen. Als je naar ons land komt, neem je geen extremisme mee. Als je hier bent, raak je er ook niet bij betrokken. Want als je dat doet, dan mag je vertrekken.'' Blair wil zo nodig de wet die mensenrechten regelt aanpassen als die snelle uitzetting in de weg staat.

'Londonistan'
Twee radicale moslimgroeperingen worden verboden. Ten eerste betreft dat Hizb ut-Tahrir, die afgelopen weekend nog vrijuit kon vergaderen in Londen. De groepering streeft ernaar om in Centraal-Azië een islamitische staat op te richten. De radicale beweging is al in een aantal Europese landen verboden, zoals in Duitsland, vanwege haar anti-westerse en antisemitische karakter. De tweede groepering die verboden wordt is de opvolger van de beweging al-Muhajiroun, een groepering die de aanslagen in de VS van 11 september 2001, op luidruchtige wijze vierde.

Blair lag de laatste tijd onder vuur van critici die vinden dat de Britse regeringen veel te tolerant zijn geweest tegenover radicale geestelijken. Zij doopten de Britse hoofdstad eerder al om in 'Londonistan', verwijzend naar Afghanistan, als broedplaats voor radicale moslims.

De Britse premier wees erop dat moslims die zich gewoon aan de wet houden in Groot-Brittannië, ''uiteraard niets hebben te vrezen.'' De maatregelen zijn uitsluitend gericht tegen extremisten die niet de islam vertegenwoordigen, zo zei de premier.