Dittrich: NOS kan NOVA maken

Icoon politiek binnenland nieuwsVolgens coalitiepartij D66 is de NOS in staat om het actualiteitenprogramma NOVA bij de publieke omroep te produceren. Op deze manier blijft het programma bestaan. D66-voorman Boris Dittrich heeft deze uitspraak afgelopen zaterdag gedaan.

Dittrich zei onder meer: "Ik hoor nu dat NOVA-medewerkers zeggen dat de coalitiepartijen een onafhankelijk journalistiek programma de nek willen omdraaien. Dat is niet waar. Er is natuurlijk plaats voor onafhankelijke journalistiek". Volgens de D66-leider heeft de NOS zowel de ruimte als het budget om een dergelijk programma te maken.

Hij vindt het onterecht dat het idee is ontstaan dat NOVA niet meer te zien zou zijn. "Daarom geef ik dit politiek signaal", aldus Dittrich. In de kabinetsplannen inzake de toekomst van de publieke omroep zou de NPS moeten verdwijnen. Deze omroep produceert momenteel naast de VARA het tv-programma. Ook moeten volgens de plannen van het kabinet de omroepen meer concurreren voor het mogen uitzenden van tv- en radioprogramma's.