Nederland verdeeld over Turkije in EU
Op de vraag of Turkije volwaardig lid moet worden van de EU, zegt 60% daar geen voorstander van te zijn. Vooral onder kiezers van de rechtse partijen is het percentage tegenstanders hoog (75% bij de VVD en 90% bij de LPF). Maar ook onder PvdA-kiezers is 60% geen voorstander van een volwaardig lidmaatschap.
De meeste Nederlanders (65%) denken overigens dat Turkije over tien jaar gewoon lid zal zijn van de EU, omdat de politiek de toetreding niet wil blokkeren.
De meeste Nederlanders mogen dan wel tegen een Turkse toetreding zijn, bij de politieke elites is dat echter precies andersom. De tegenstanders vormen in de Tweede Kamer een kleine minderheid: LPF, SGP en Geert Wilders. Het CDA uit zich de laatste tijd wel steeds kritischer over Turkije, maar de partij lijkt premier Balkenende niet daadwerkelijk voor de voeten te willen lopen. De VVD is officieel voorstander, Wilders werd er zelfs de partij voor uitgezet, maar de prominente VVD'er en voormalig Eurocommissaris Frits Bolkestein is een fel tegenstander. In de PvdA verzet alleen René Cuperus, lid van de sociaaldemocratische denktank, zich openlijk tegen Turkije als EU-lid. De SP is zeer kritisch over de kwestie.
Andere landen
Peilingen in vijf grote EU-landen wijzen uit dat ook daar onder de bevolking nog veel weerstand is tegen de toetreding. Onderzoeksbureau Ifop Poll kwam met een onderzoek waaruit blijkt dat 66% van de Fransen en ruim 50% van de Duitsers tegen Turkije als EU-lid is. In Groot-Brittannië steunt een minderheid van 41% de kandidaatstelling. In Zuid-Europa is meer sympathie voor Turkije als EU-lid: 66% van de Spanjaarden is voor toetreding. In Italë steunt 49% een Turks lidmaatschap; 24% van de Italianen is tegen.
De regeringsleiders van de EU beslissen deze week op een top in Brussel of de toetredingsonderhandelingen met Turkije gestart kunnen worden.