'Vlaams Belang niet softer dan Blok'

In het politieke praatprogramma Buitenhof op Nederland 3 heeft Vlaams Blok-voorman Filip Dewinter vanmiddag gezegd dat hij niet van plan is zijn standpunten over immigratie aan te passen. Ook niet nu het Blok door een gerechtelijk vonnis over racisme is opgeheven. Het Blok, die als nieuwe partij doorgaat onder de naam 'Vlaams Belang' blijft ''een eigen-volk-eerst-partij''. ''Die succesformule van het verleden willen we niet zomaar overboord zetten'', aldus Dewinter.

De Vlaamse politicus zei absoluut geen zachtere standpunten in te gaan nemen. ''Een vrouw die een hoofddoekje draagt, tekent het contract voor haar eigen terugkeer'', zei DeWinter. Hij noemde de islam ''het paard van Troje voor de radicale islam en dat is het paard van Troje voor islamterrorisme.'' Volgend DeWinter tonen de recentelijke gebeurtenissen in Nederland aan dat hij gelijk heeft. Verder betoogde DeWinter dat hij op één lijn ligt met het onafhankelijke Kamerlid Geert Wilders: ''Wilders' standpunten over immigratie sluiten bijna naadloos aan bij die van het Vlaams Blok.''

''Fascisten''
Buiten de studio van Buitenhof in Amsterdam stond een groep van twintig personen te demonstreren tegen DeWinter en VVD-minister Verdonk, die ook haar opwachting in de uitzending maakte. Organisator Anton Luccioni zei: ''We wilden deze optredens niet zomaar voorbij laten gaan. Verdonk en Dewinter zijn fascisten. Verdonk voert in Nederland het beleid uit dat Filip Dewinter graag in België zou zien''. Hij verwijt de makers van Buitenhof dat ze geen tegengeluid laat horen.

Overigens verkeerden de demonstranten in de veronderstelling dat DeWinter in persoon in Amsterdam aanwezig was, maar hij sprak echter via een satellietverbinding vanuit Antwerpen. Daar hief de partijraad vanochtend het Blok definitief op. Meteen daarna richtte men het Vlaams Belang op.

© VRT Nieuws
De nieuwe naam en het nieuwe logo werden op het partijcongres bekendgemaakt