AIVD-stuk gelekt naar groep Mohammed B.

Informatie van de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD is terechtgekomen bij de groep moslimfundamentalisten waar Mohammed B., de verdachte van de moord op Theo van Gogh, deel van uitmaakt. Dit schrijf NRC Handelsblad vandaag.

De krant schrijft dat een vriend van Mohammed B. afgelopen zomer een ongeadresseerde envelop in de brievenbus kreeg. Hierin stond informatie over een extremistisch netwerk waarvan hij, volgens de AIVD, zelf deel uitmaakt. De vriend kwam geregeld met een aantal mensen, waaronder Mohammed B., samen om te spreken over koran en politiek. Het stuk zou volgens bronnen bij vele andere vermeende moslimextremisten "in de brievenbus" terecht zijn gekomen.

NRC Handelsblad zegt te beschikken over het interne onderzoeksverslag van de AIVD, dat dateert van afgelopen zomer. Hieruit blijft dat de geheime dienst een groep rondom terreurverdachte Samir A. in de gaten houdt. De groep wordt omschreven als de 'Hofstadgroep'. In het stuk wordt vastgesteld dat het "al geruime tijd rustig is geweest rond de groep". Maar recentelijk worden weer "meer bewegingen in de groep waargenomen." Er zouden weer vaker bijeenkomsten zijn. Hierna wordt in details beschreven welke bewegingen de AIVD in binnen- en buitenland heeft waargenomen.

Er is ondertussen een onderzoek naar het lek ingesteld. Bronnen rond dit onderzoek gaan er vooralsnog van uit dat het opnieuw de medewerker betreft die in oktober werd aangehouden op verdenking van het schenden van staatsgeheimen. Hij had vertrouwelijke informatie gelekt aan verdachten in een terroristenzaak in Utrecht. De AIVD zei vorige maand nog dat dit lek slechts "beperkte schade" had opgeleverd. De medewerker, die pas kort in dienst was bij de AIVD, zou de groep hebben willen waarschuwen dat ze in de belangstelling stonden van de veiligheidsdienst.