Duizend man bij stille tocht Nordin Ben Salah

Ruim duizend mensen hebben vanmiddag in Amsterdam meegelopen in een stille tocht voor de deze week vermoorde profbokser Nordin Ben Salah. De bokser werd maandagavond door twee mannen op een motor onder vuur genomen en overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Veel van de deelnemers droegen een wit T-shirt met daarop een foto van het slachtoffer en de tekst 'Nordin Ben Salah For Ever'.

Vooraan de stoet, die begon op het Museumplein en voerde naar de President Kennedylaan waar de 32-jarige bokser werd neergeschoten, liep familie van de bokser.

Nordin Ben Salah kwam zelf op 2-jarige leeftijd naar Nederland als zoon van een Marokkaanse gastarbeider. In wedstrijden kwam hij altijd uit voor Nederland. Hij legde zich in het begin toe op kickboxen en werd daarin wereldkampioen. Bij het boksen veroverde hij onder meer de intercontinentale WBA-titel. Onder de Marokkaanse jeugd in Nederland was de bokser razend populair. Hij gold als iemand die het van rondhangend straatjochie op het Amsterdamse Mercatorplein tot wereldkampioen boksen schopte.

Reden
De reden voor de moord op Ben Salah is nog steeds ongewis. Vrienden en bekenden van zijn sportschool uit Purmerend ontkennen dat hij zich in het criminele milieu begaf. Anderen, zoals bokser Raymond Joval, vragen zich echter af waarvan 'Fighting Nordin' zijn dure BMW en levensstijl bekostigde. Met alleen boksen is dat niet te bekostigen, zo stellen zij.

Nordin zelf stelde onlangs nog dat hij zich vooral weer toekeerde naar zijn oorspronkelijke geloof, de islam, en dat hij voor het eerst weer vastte tijdens ramadan. Hij wilde zich bovendien meer gaan wijden aan de opvoeding van zijn 3-jarige zoontje. Gisteren werd voor het eerst een nieuwe optie voor de moord geopperd door bekenden in zijn omgeving. De bokser zou mogelijk zijn gedood vanwege een erekwestie, vanwege omgang met een jonge moslimvrouw.

De politie wil niets kwijt over de zaak. Een woordvoerder liet alleen weten dat de bokser voor hen geen onbekende is, maar dat men de toedracht ook niet kent.

Nordin wordt maandag of dinsdag begraven op het islamitische deel van de Amsterdamse begraafplaats Westgaarde.


Nordin Ben Salah: 1972 - 2004

-
Website 'Fighting Nordin'
Online condoleance registers vind je hier en hier.