Groot protest in Soedan tegen buitenlands ingrijpen

Icoon Buitenlands nieuws In Khartoum, de hoofdstad van Soedan, hebben tienduizenden mensen in een protestmars laten weten tegen buitenlands ingrijpen in Darfur te zijn. De door de regering gesteunde demonstranten lieten weten bereid te zijn tot een jihad op het moment dat buitenlandse troepen voet op Soedanese bodem zetten. "Darfur zal een buitenlandse begraafplaats worden", was op één van de spandoeken te lezen.

De Verenigde Naties hebben geëist dat Soedan actie onderneemt in een van de ergste humanitaire crisissen ooit. Het aanhoudende geweld van de door de regering gesteunde Arabische janjawid milities ten opzichte van zwarte Afrikanen heeft al aan tienduizenden mensen het leven gekost. Honderdduizenden mensen zijn door de milities uit hun huizen verdreven en er vinden massale verkrachtingen plaats.

Nederland heeft onlangs aangegeven meer dan 100 miljoen euro uit te trekken voor de wederopbouw van Darfur. De PvdA, VVD en D66 hebben bovendien laten weten voor militair ingrijpen te zijn om de aanhoudende volkerenmoord te stoppen.