Onenigheid over einde Afghaanse gevechtsmissie
De NAVO begint volgend jaar aan de terugtrekking van de troepen uit Afghanistan. In 2014 moet de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land zijn overgedragen aan de Afghanen. Dat betekent niet dat het bondgenootschap Afghanistan in de steek laat, zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zaterdag.
Een medewerker binnen de regering van de Amerikaanse president Barack Obama liet echter weten dat er nog helemaal geen sprake is van een definitief einde van de gevechtsmissie. De Verenigde Staten zouden hun missie nog niet willen veranderen, omdat niet bekend is hoe de veiligheidssituatie in Afghanistan er in 2014 voorstaat. Ieder NAVO-lid maakt een eigen afweging over het veranderen van haar missie, aldus de bron.
Rasmussen, Obama, de Afghaanse president Hamid Karzai en de leiders van de 28 lidstaten van de NAVO spraken achter gesloten deuren over de exit-strategie uit Afghanistan. Daarnaast werd besproken hoe het bondgenootschap op de lange termijn advies, trainingen en logistieke hulp moet verlenen aan het Afghaanse leger.
Mogelijk wil de VS het einde van de gevechtsmissie niet kenbaar maken om de Taliban geen hoop te geven dat ze hun tegenstanders met geduld kunnen aftroeven. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het vertrouwen in het kunnen van de Afghaanse troepen niet al te groot is.
Robert Gibbs, woordvoerder van het Witte Huis, nuanceerde de uitlatingen van de Amerikaanse bron door te zeggen dat dan wel geen einddatum is geprikt, maar dat het wel mogelijk is dat de missie al in 2014 of daarvoor wordt beëindigd.
Woordvoerders van de NAVO benadrukten dat het bondgenootschap ook na de terugtrekking militair aanwezig zal blijven in Afghanistan. "Als de vijanden van Afghanistan denken dat ze kunnen wachten tot we vertrekken, hebben ze het verkeerde idee. We blijven zo lang als nodig is om het werk te voltooien."
Toch hebben veel landen al laten weten niet na 2014 in Afghanistan te willen blijven. Groot-Brittannië houdt 2015 als deadline aan.