Ontvoerde Sabine getuigt tegen Dutroux

Bijna acht jaar na dato keek ze haar ontvoerder weer in de ogen. Sabine Dardenne was 12 toen ze 81 dagen gevangen werd gehouden in het huis van Dutroux. Samen met de toen 14-jarige Laetitia Delhez werd ze op 15 augustus 1996 bevrijd. Maandag legde ze een getuigenverklaring af in de rechtzaak tegen Marc Dutroux.

Met zijn kompaan Michel Lelièvre had Marc Dutroux Sabine destijds van haar fiets gesleurd en met medicijnen bedwelmd. Dutroux maakte haar later wijs dat hij haar had gered. "Ik heb je gered uit de handen van de boze chef die zich wilde wreken op jouw vader waarmee hij, toen deze lang geleden nog politieagent was geweest, problemen had gehad. Ik ben je vriend", had Dutroux haar gezegd. Ook vertelde hij haar dat haar ouders geen losgeld voor haar wilden betalen. Vanaf de eerste dag dat hij haar ontvoerd had werd het meisje door Dutroux misbruikt

Op details wilde Dardenne niet ingaan voor de rechtbank. Ze verwees daarvoor naar haar brieven en dagboeken. Ze had in de 81 dagen dat ze vastzat nooit wat gemerkt van een georganiseerd netwerk waar Dutroux deel van zou uitmaken. Aan het eind van haar getuigenis gooide ze alle schroom van zich af en richtte ze zich direct tot haar voormalige ontvoerder. "Ook al heb ik het antwoord al gedeeltelijk in mijn hoofd, toch wil ik weten waarom je mij niet hebt geliquideerd als ik dan toch zo'n rotkarakter had."

Dutroux meldde daarop dat hij haar inderdaad heeft misbruikt en dat hij daarvoor verantwoordelijkheid zal dragen. Liquidatie was volgens hem nooit overwogen. "Dit is niet echt een overtuigend antwoord", sneerde Sabine hierop. Tijdens de emotionele procesdag raakten zowel Paul Marchal, vader van de vermoordde An, en Patricia Martin, moeder van Laetitia Delhez, onwel. Vermoedelijk ging het bij beiden om oververmoeidheid. Morgen getuigt Laetitia Delhez in de zaak-Dutroux.

Sabine Dardenne
Sabine Dardenne komt aan bij de rechtbank in Aarlen