Farce Majeure blikt terug op Ned.1

Na de succesvolle terugkeek van Van Kooten en De Bie is het vanavond de beurt aan het team van Farce Majeure. De vijf heren van Farce Majeure becommentarieerden op cabareteske wijze van 1966 tot en met 1976 wekelijks het nieuws voor de NCRV op de televisie. Tussen 1983 en 1986 keerden ze terug in een maandelijkse frequentie.

Farce Majeure bestond uit Ted de Braak (nu 68), Fred Benavente (76), Henk van der Horst (63), Jan Fillekers (65) en Alexander Pola, die in 1992 overleed. Afgelopen zomer kwamen de vier overgebleven leden bijelkaar. Er werd tweemaal opgetreden tijdens de BIG Night of Comedy. Voor uitverkochte zalen lieten ze oude fragmenten zien, begeleid door nieuw commentaar en met een nieuwe versie van hun lijflied ''Dat is uit het leven gegrepen''.

Vanavond zullen ze op tv een selectie laten zien uit de bijna 200 afleveringen die ze gemaakt hebben. Samen met een select gezelschap hebben ze naar de oude fragmenten gekeken en er nieuw commentaar bij gegeven. Opvallend is volgens Jan Fillekers dat veel kwesties die ze destijds van commentaar voorzagen, nog steeds actueel zijn. ''De problemen in de gezondheidszorg, de integratie van allochtonen, de visquota, het mestprobleem. We hebben er allemaal sketches over.''

Ook actueel is dat er nu over satire wordt gevallen, maar dat destijds ook de leden van Farce Majeure overkwam. Hun carnavalskraker 'Kiele Kiele Koeweit'' uit 1974, gemaakt ten tijde van de olieboycot door de Arabische wereld, werd niet gewaardeerd door met name Koeweit. Zeker niet toen ze het eerste exemplaar aanboden aan de heer Rabbani, honorair-consul van Koeweit in Nederland. Dat leidde tot een diplomatiek relletje. De regering van Koeweit werd boos en de Nederlandse zaakgelastigde werd bij de sjeiks ontboden om de inhoud van het liedje te verklaren.


Kiele Kiele Koeweit kwam nog tot nummer 3 in de Top 40


Farce Majeure, vanavond op Nederland 1 van 18:55 tot 19:55.
-
Fansite met info over Farce Majeure.