[update] AEL vindt aanslagen in Turkije kunnen
De bomaanslagen van afgelopen november in Turkije worden niet veroordeeld door de Arabisch-Europese Liga Nederland (AEL-NL). De vice-voorzitter van de AEL, Naima Elmaslouhi, heeft dit tegenover het ANP bevestigd.
In het Algemeen Dagblad van vandaag liet Elmaslouhi optekenen dat de aanslagen volgens haar voortkomen uit onvrede van Turkse moslims met het optreden van de VS in Irak en van Israël in de Palestijnse gebieden: "Die mensen voelen zich onderdrukt en vernederd en zij willen zich verzetten. Dat is een logisch reflex. Dat verzet steunen we. Wij kunnen daar niet over oordelen''.
Volgens Elmaslouhi keurt de AEL het wel af dat er onschuldige burgerslachtoffers vallen bij de bloedige aanslagen. Maar volgens haar is het wél toelaatbaar dat militairen of mensen die bij militaire instituten werken dood gaan bij die aanslagen.
Update over bomaanslagen 16:05
Reaktie VVD
De VVD heeft bij monde van Kamerlid Geert Wilders de uitspraken van AEL-vice-voorzitter Elmaslouhi ,,te walgelijk voor woorden'' genoemd. ''De AEL toont weer eens haar ware gezicht''. Volgens hem past dit niet in een democratische rechtsorde.
Wilders meent dat hij echter niets kan uitrichten tegen de AEL, omdat de uitspraken binnen de wet blijven. Wilders probeerde eerder al dreigende taal van AEL-voorzitter Abou Jahjah aan het adres van tegenstanders veroordeeld te krijgen. Minister Donner zag er toen geen reden tot vervolging in. Wilders denkt dat hij met Kamervragen over de uitspraken van Elmaslouhi nog minder kans maakt.
Amsterdam
In Amsterdam zijn gisteren de vier AEL-activisten vrijgelaten die getooid met bivakmutsen en brandende fakkels eerder deze week een blokkade aanlegden op de A10. Het OM wilde de vier langer vastzetten, maar volgens de rechter-commissaris was daar geen aanleiding voor.
Eerder deze week eiste de AEL van burgemeester Job Cohen de vrijlating van de vier. Er werd gedreigd met ''verdere escalatie'' als de vier niet vrij zouden komen.
Met hun actie op de snelweg wilde de AEL herinneren aan het begin van de eerste intifada, de opstand van de Palestijnen in de door Israël bezette gebieden, op 9 december 1987.