Ruzie in Bossche wijk loopt uit de hand
Normen en waarden. Eén van de twistpunten bij een conflict tussen een aantal gezinnen aan het Lariksplein in Den Bosch. Inmiddels zijn er drie gezinnen 'weggepest' en proberen vijf andere gezinnen de wijk naar hun hand te zetten. Volgens de gemeente bepalen de gezinnen onder andere waar ze de auto parkeren en hoeveel herrie ze mogen maken. Iemand die ze daarop aanspreekt zou geïntimideerd worden. De drie gezinnen zouden hun normen en waarden aan de hele buurt willen opleggen.
Inmiddels heeft burgemeester Rombouts, mede namens de politie, justitie en de woningbouwcorporatie BrabantWonen, de gezinnen een brief gestuurd waarin hij zegt dat dat soort gedrag niet meer getolereerd zal worden. Aanleiding voor de brief is een incident op 17 oktober waarbij twee buurvrouwen ruzie kregen. De vrouwen zouden ruzie hebben gekregen over hun kinderen en daarbij heeft de 31-jarige vrouw haar 24-jarige buurvrouw zelfs gebeten. Maar naar eigen zeggen had ze daar een goede reden voor. "Ze had mijn zoontje van vijf uitgescholden. En voor die tijd had ze maandenlang vuilniszakken aan mijn deur gehangen en vuile pampers op mijn dak gegooid. Ze liet ook haar hond in mijn gang plassen. Toen ze mijn zoon uitschold voor kankerkind had ik het helemaal gehad." De man van de buurvrouw verwerpt al die beschuldigingen maar geeft wel toe dat ze hebben gevochten die dag.
De 31-jarige vrouw werd na die vechtpartij aangehouden door de politie. Maar na een paar uur werd ze alweer vrijgelaten. Diezelfde avond liep het aan het plein weer uit de hand. Het huis van een 19-jarige vrouw werd met stenen bekogeld. En ook toen agenten polshoogte kwamen nemen sneuvelde één van de ruiten. Uit voorzorg werd de vrouw met haar familie ergens anders ondergebracht en inmiddels staat het huis nog steeds leeg. De 31-jarige vrouw werd weer gearresteerd omdat ze een agent met de dood bedreigd zou hebben. Kort daarna zijn er nog twee andere gezinnen plotseling verhuisd.
Beide partijen hebben inmiddels de media opgezocht om hun kant van het verhaal te vertellen. De 31-jarige vrouw is van mening dat het allemaal wel meevalt en zegt dat juist de gezinnen die nu weg zijn hun normen en waarden aan de rest van de pleinbewoners op wilde leggen. Ze is zich ook van geen kwaad bewust wat betreft de bedreiging van een agent. "Ik heb alleen gezegd dat hij iets zou beleven als ik hem in burger zou tegenkomen." Desondanks heeft ze daarvoor zeven dagen in de cel gezeten. Ook anderen pleinbewoners snappen alle ophef niet en vinden de brief van de burgemeester overdreven. "Die hebben wij niet weggepest. Ze pasten zich gewoon niet aan." Ook verwijten ze de gemeente dat ze de buurt niet begrijpen en vinden ze dat ze een tweede kans verdienen.
De andere partij denkt dat zij niet de laatste zullen zijn die daar hals over kop weg gaan. "Toen ik afgelopen zomer mijn hond op straat aan het borstelen was, kreeg ik te horen dat ik de haren moest opruimen. Ik liet ze express liggen. Want ik hou niet van die dreigementen. Prompt kreeg ik een bos haren in mijn brievenbus. Er is toen wat over en weer gescholden. Mijn zus deed daar aan mee. Die hebben ze geschopt terwijl ze in verwachting is." aldus een van de vrouwen die nu, naar eigen zeggen, ondergedoken is.
De burgemeester heeft aan de gezinnen duidelijk laten weten dat politie en justitie een strafrechtelijk onderzoek hebben gestart. Daarnaast beraadt de gemeente zich over 'passende maatregelen en sancties tegen bewoners die zich hebben misdragen'. Dat zou uiteindelijk uit kunnen monden in een huisuitzetting van de gezinnen. "De situatie op het plein wordt nauwlettend gevolgd en er zullen nadere maatregelen getroffen worden om te voorkomen dat zich een herhaling van deze situatie kan voordoen", aldus burgemeester Rombouts.
Foto: Marc Bolsius - Patricia Aarts thuis met haar vader aan tafel. Op de achtergrond bewoners van het Lariksplein en buurt.