Twee in Kashmir gedood of vermoord ?

Er komen verschillende berichten over de twee gedode Nederlanders in Kashmir. De Indiase politie beweerde zondag dat de mannen waren gedood toen ze een militaire patrouille met messen aanvielen. Twee agenten raakten daarbij gewond. Volgens de politie waren de twee mannen militante strijders.

Maar verhalen van ooggetuigen, in de lokale kranten van Kashmir, zeggen dat de twee mannen een vrouw te hulp schoten die werd lastiggevallen door patrouillerende militairen, en bij de ruzie daarna koelbloedig werden doodgeschoten. Een andere krant schrijft dat de mannen gedood werden na een vriendelijke discussie met de militairen.

De lijken van de mannen zijn maandag geïdentificeerd en worden binnenkort op verzoek van familie in Nederland overgebracht naar Nederland. Buitenlandse Zaken wil niets zeggen over de identiteit van de mannen, noch over hun achtergrond of hun reisdoel. Ook over de toedracht van het incident wil het ministerie niets kwijt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan wel niets kwijt willen, maar volgens de Indiase politie in Kashmir gaat het om Ell Bakiowli Ahmad (paspoortnummer M-20676150) en Ell Hassnowi Khaliq (paspoortnummer M-90511694).

Volgens gebruikers op het forum van de Marokkaanse site Maroc.nl gaat het om twee Marokkaanse jongens die uit Eindhoven afkomstig zijn. Een van hen zou Ahmed Bakiouili zijn en samen met ene Khalid al-Hasnaoui van plan zijn geweest om naar Afghanistan te gaan, om daar mee te vechten met de Al Mujahideen. Het laatste wat van hen gehoord is dat ze niet toegelaten werden bij de grens en waren teruggekeerd.