'Nederland wél een belastingparadijs'

Volgens Albert Hollander van het non-profit belastingonderzoeksbureau Tax Justice is Nederland wel degelijk een belastingparadijs. Weliswaar niet voor haar inwoners zelf, maar wel voor multinationals en andere buitenlandse particulieren. De Nederlandse financiële sector profiteert flink van bedrijven als Nike en Sun Microsystems.

Jaarlijks stroomt via buitenlandse bedrijven die hier om fiscale redenen zijn gevestigd 4.600 miljard euro door Nederland, ruim zes keer het bruto nationaal product (BBP), zo blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat levert de Nederlandse economie volgens DNB 1,5 miljard euro per jaar op.

Hollander: "Nederland stelt zijn belastingnetwerk beschikbaar voor buitenlandse bedrijven om elders aan belasting te ontkomen. Ook bands als U2 en voetballers als David Beckham kennen de vluchtroute via de polder maar al te goed. Zij hebben in Nederland speciale ondernemingen opgezet - ook wel BFI's (Bijzonder Financiële Instellingen) genoemd - om van het gunstige belastingklimaat te profiteren. Over de wereldwijde verdiensten (royalty’s) van de nieuwe U2-cd 'No Line On The Horizon' betaalt de band 0 procent belasting."

Op de Amsterdamse Zuidas zitten zogeheten trustkantoren die gespecialiseerd zijn in het vermijden van belasting via het Nederlandse stelsel. Bij deze trustkantoren werken bijna 2.000 mensen. Sinds de nationalisatie van Fortis is de Nederlandse overheid hier zelf actief bij betrokken geraakt. De marktleider blijkt Fortis Intertrust te zijn, die ruim 2.000 buitenlandse bv's onder zijn hoede heeft.

Een woordvoerder van Fortis Intertrust geeft zelf toe dat Nederland een belastingparadijs is: "Als je kijkt naar de definitie op Wikipedia is Nederland een belastingparadijs." Ook lokt de Nederlandse overheid via de website Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) buitenlandse partijen aan om zich wegens de gunstige belastingen in Nederland te vestigen.

Rainer Prokisch, hoogleraar Internationaal Belastingrecht van de Universiteit van Maastricht, benadrukt dat de profiterende bedrijven zelf niets fout doen: "Ze maken gewoon gebruik van het gunstige belastingklimaat."

De hoogleraar verbaast zich er wel over hoe weinig vraagtekens er worden gezet bij het ethisch gehalte van het Nederlandse stelsel, maar begrijpen doet hij dat wel: "Mensen die er verstand van hebben, praten er niet over, omdat ze goud geld verdienen aan het systeem."

Maandag kondigde de regering-Obama maatregelen aan tegen belastingparadijzen, en noemde daarin ook Nederland. Nadat onder andere de altijd goudeerlijke minister van Financiën Wouter Bos verbaasd reageerde, trok de Amerikaanse regering zijn aantijging in.