YouTube levert (nog steeds) niks op

Je zou verwachten dat een site die zo populair is als YouTube bakken met geld op zou leveren. Maar niks is minder waar. Volgens de Amerikaanse analist Spencer Wang kost de razend populaire website juist handen vol geld. 'Komend jaar zal Google, dat eigenaar is van YouTube, 470 miljoen dollar verliezen aan de website.'

Wang is een vooraanstaand analist bij Credit Suise. Volgens hem slaagt YouTube er niet in om voldoende advertenties te verkopen en zodoende een goede omzet te draaien. Momenteel lopen er campagnes op zo'n drie procent van de pagina's van YouTube. Dit levert de website weliswaar zo'n 240 miljoen dollar op, maar YouTube is dit geld net zo hard weer kwijt aan het inkopen van voldoende bandbreedte voor haar miljoenen bezoekers, en het afkopen van auteursrechten.

Google is sinds oktober 2006 eigenaar van YouTube. De zoekgigant kocht de videowebsite voor ruim 1.6 miljard dollar. De geruchten dat YouTube Google alleen maar geld zou kosten werden eind 2008 al bevestigd door Google-CEO Eric Schmidt, die in een interview met CNBC stelde dat YouTube 'mogelijk nog jaren verlies zou draaien'.

Toch leidt de uitbreidingsdrang van Google niet onder de slechte resultaten van YouTube. Google schijnt momenteel in de race te zijn om microblog-site Twitter over te nemen.


YouTube levert (nog steeds) niks op  (foto: DAG)