Bewaarplicht internetverkeer Europa van start

Alle Europese internetproviders zijn sinds gisteren verplicht om gegevens over de communicatie via internet op te slaan. Het gaat om zaken als tijdstip, tijdsduur en deelnemers aan een conversatie. De gegevens moeten minimaal een jaar bewaard blijven. Ze kunnen door de autoriteiten opgevraagd worden, in geval van een onderzoek naar een verdachte. Hiervoor is dan wel gerechtelijke toestemming nodig.

Tegenstanders van de bewaarplicht stellen dat dit een groot gevaar voor Europese burgers is. De bewaarplicht kan verstrekkende gevolgen hebben. De Europese beleidsmakers hebben het voorstel door de stemming gekregen door de wet op te rekken. "Door te zeggen dat het om een commerciële, in plaats van een justitiële aangelegenheid ging, was een eenvoudige stemming voldoende, in tegenstelling tot justitiële zaken, waar een unanieme uitslag van de stemming voor vereist is", zegt Jim Killock van de Open Rights Group.

Volgens een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken is de bewaarplicht van groot belang, omdat publieke en nationale veiligheid prioriteiten van de overheid zijn. De opslag van de communicatiegegevens zou essentieel zijn in de strijd tegen misdaad en terrorisme.

Met dank aan Pjet voor de submit.

Op ons forum is meer te vinden over computers en internet in Digital Corner.