Back-to-basic?

Het is voor veel mensen moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Elke dag staat er in de media wel iets over de financiële malaise die ons treft. Er is wel een zeer select gezelschap die ten koste van iedereen grof geld verdient over de ruggen van de hard werkende burgers. Hiermee bedoel ik het topmanagement van o.a. van veel beursgenoteerde bedrijven, die jaarlijks tussen de enkele tonnen tot een aantal miljoenen op hun bankrekening bijgeschreven krijgen. Ze durven dan ook nog te zeggen dat ze er hard voor werken. Misschien wel, maar moet het verschil dan zo groot zijn ten opzichten van de werknemers. Is het bedrijfsresultaat dan volledig te danken aan deze lieden? Wat ABN AMRO onlangs heeft geflikt door de oude bonusregeling te willen om te zetten in een vast salaris gaat alle perken te buiten. De overheid in de persoon als Jeroen Dijsselbloem, onze minister van Financiën, is helaas niet instaat om in te grijpen, omdat het juridisch gezien correct wordt gehandeld. Hij was alleen ‘not amused’! Gelukkig heeft hij de beursgang van ‘de bank’ voorlopig uitgesteld. Nou had hij ook geen andere keus, want dit kan je niet aan de Nederlandse burgers verkopen.
Waar gaan we naar toe als de top van het bedrijfsleven alleen maar bezig is met zelfverrijking?

Dat is een vraag die mij al enige tijd bezighoudt. Ik heb hier maar één antwoord op, namelijk ‘back-to-basic’. De ‘financiële bomen’ groeien niet tot in de hemel, want alles is namelijk eindig. De wereldwijde economie snakt op dit moment naar water en perst de laatste druppels vocht door de nerven. Bij de eerste beste orkaan of overstroming vallen deze ‘bomen’ als eerste om, met alle gevolgen van dien. Het wordt een tsunami die zijn weerga niet kent, waarbij niets wordt ontzien. De gewone burgers zijn als eerste de dupe en gaan het gelag betalen. De kans is erg groot dat we financieel gezien worden teruggeworpen in de tijd tot voor de industriële revolutie. Ja, het zijn aannames, maar het is zeker niet ondenkbaar!
Bij de extreem rijken gaat het al lang niet meer om het geld, maar om de alleen heerschappij¬, liefst over de gehele wereld. Bij alle wereldwijde conflicten, zoals bijvoorbeeld in het Midden-Oosten zijn direct of indirect veel landen bij betrokken. Zelfs landen waar weinig mensen weet van hebben. Het draait hierbij alleen maar om het eigen belang. Vooral de olievoorraden zijn hier in het geding en moeten worden beschermd tegen extremistische groeperingen zoals Al Qaeda, IS of een oliesjeik die plotseling de oliekraan dicht draait. Wat energie betreft zijn we nog steeds volledig afhankelijk van olie, dat terwijl er verschillende veilige alternatieven voor handen zijn. Het zijn de zelfde rijken die grote investeringen hebben uitstaan in de oliehandel en dat willen ze tot de laatste oliedruppel benutten.

Het is niet alleen maar geld waar het omgaat. We zijn met z’n allen druk bezig onze aardbol te vervuilen op alle mogelijke manieren die er zijn. De kans is bijzonder groot dat er op grote schaal zelfvernietiging plaatsvindt door vervuild drinkwater, vergiftiging van de totale voedselketen en het meest destructieve is misschien wel de explosieve groei van de wereldbevolking. Overbevolking is namelijk de aanjager van de eerder genoemde punten.
Hopelijk blijft er na de grote ramp (lees: zelfvernietiging) een select groep mensen over. Zij kunnen dan een nieuwe vreedzame samenleving opbouwen, waarbij er geen plek meer is voor hebzucht en oorlog. Een nieuw begin van een duizenden jaren vreedzame wereld.