Hulde aan de manke: Ian Dury (1942-2000)

Precies zestien jaar geleden overleed zanger Ian Dury, bekend van zijn band The Blockheads, aan kanker. De manke artiest leed als kind aan polio, wat hem volgens eigen zeggen vastberaden maakte. Zijn stijl was rock'n'roll, punk en new wave, maar dankzij funk- en jazzinvloeden gaf hij daar een volledig eigen draai aan.

Deze dag herdenken wij de Brit op FOK! met drie van zijn bekendste nummers. In zijn grootste hit, 'Hit me with your Rhythm Stick' (1978), rekent Dury op sarcastische wijze af met het idee dat een kreupele gestoord is. Let op de heerlijk stuwende harmonische baspartij, en de maffe saxsolo op twee saxofoons tegelijk.

'Reasons to be Cheerful Part 3' (1979) is een rap die precies doet wat het zegt: redenen opsommen om vrolijk te kunnen zijn - zoals gele sokken dragen of de glimlach van een papegaai - in plaats van depri in bed blijven. Halverwege worden we getrakteerd op een zwoele saxsolo en aan het end op een gitaarsolo die niet zou misstaan in een jazzrocknummer.

'Sex & Drugs & Rock & Roll' (1977) werd om voor de hand liggende redenen door de BBC gebanned. Volgens Dury is de tekst echter geen oproep om je aan excessen te buiten te gaan maar om meer uit het leven te halen dan een '9 tot 5'-bestaan.