Rookverbod horeca Nederland

Rookverboden wereldwijd
In 2004 was Ierland het eerste Europese land dat een algeheel rookverbod in de horeca doorvoerde. Eigenaren van pubs, restaurants en hotels kwamen hiertegen in opstand, maar dit mocht niets baten. Grappig feitje: toen toenmalig minister Zalm van Financiën tijdens een Europese Ministertop in Ierland een sigaretje wilde opsteken, werd hij buitengezet. Zalm reageerde luchtig: "Je mag hier alleen nog roken in gevangenissen en psychiatrische inrichtingen, dus we grapten dat het hierbinnen dan ook wel zou mogen." Datgeen waarvoor de Ierse uitbaters vreesden, gebeurde ook: het aantal verkochte pintjes daalde flink

In New York werd er in 2003 al een rookverbod ingesteld in de horeca. Dit verbod zorgde eveneens voor een enorme daling van de omzet en leidde tot veel ontslagen. Tien maanden later bleek echter dat het rookverbod tot een stijging van de omzet had geleid.




Na Ierland volgde nog een groot aantal landen met een horecarookverbod. Zo is in onder andere Oostenrijk, Duitsland, Luxemburg, Roemenië, Slovenië, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Italië, Portugal, Schotland, Engeland, Spanje, IJsland, Letland, Litouwen, Finland, Cyprus, Frankrijk, in Turkije en op Malta de horeca (gedeeltelijk) rookvrij.

In 2007 kondigde het Europarlement aan een rookverbod te willen invoeren in de gehele Europese Unie. De Europese ministers van Volksgezondheid beten echter van zich af: "Brussel moet zich er niet mee bemoeien."

In 2003 werd een voorstel gedaan om in Amerikaanse films geen rokende rokende mensen meer te laten zien. Het roken zou jeugdige kijkers op 'het slechte pad kunnen' brengen. Uiteindelijk werd het roken in deze films aan banden gelegd; films waarin veel rokende mensen worden getoond, krijgen het keurmerk R. Dit betekent dat de film niet geschikt is voor jeugdige kijkers.

Er werden ook verboden opgesteld voor roken op bepaalde Amerikaanse stranden. Toenmalig Tweede-Kamerlid Harry van Bommel (SP) wilde dat een soortgelijk verbod in Nederland ook zou ingaan. Hij pleitte echter voor stranden voor rokers en niet-rokers. Duitsland vond dit ook wel een aardig plan. Ook België kwam vorige maand met dit originele voorstel. In het Amerikaanse Belmont gingen ze nog een stapje verder. In deze stad werd zelfs thuis roken verboden. Verder wilden onze Duitse vrienden in 2001 roken in de auto verbieden.

Recenter heeft ook China in Peking een rookverbod ingesteld. Dit om de belofte van 'rookvrije Olympische Spelen' na te komen. Na druk vanuit de horecasector werd echter besloten een uitzondering voor deze bedrijfstak te maken.