Rookverbod horeca Nederland
'Recht op een rookvrije werkplek'. Tja, dat zou technisch gezien ook moeten gelden voor horecamedewerkers. Anti-rookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) diende dus in 2006 een burgerinitiatief in om ook voor deze mensen een rookvrije werkplek af te dwingen. Dit initiatief werd echter door de Tweede Kamer aan de kant geschoven. CAN reageerde verbijsterd: "Als de Kamer zo omgaat met verzoeken uit de bevolking om iets te bespreken, kan ze het burgerinitiatief beter meteen afschaffen"
Hoogervorst deed de belofte dat er voorlopig geen algeheel rookverbod zou komen, op voorwaarde dat een groot deel van de Nederlandse horea wél een rookvrije zone zouden krijgen. Als de horeca zich hieraan zou houden, zou er tot 2009 geen algeheel rookverbod ingesteld worden. De afspraak om meer rookvrije zones in te richten, werd echter massaal genegeerd.
Voor- en tegenstanders
Uit een enquête van TNS NIPO bleek dat 2/3e van het Nederlandse horecapubliek voorstander was van een algeheel rookverbod in de horeca. Verder pleitten longspecialisten ervoor het rookverbod nog veel strenger te maken en veel meer maatregelen door te voeren. Ook CAN heeft weer iets te melden. Ze vinden de maatregelen niet ver genoeg gaan en willen ook een rookverbod op terrassen.
Veel rokers kunnen zich echter niet vinden in het rookverbod. Belangenorganisaties pleitten voor uitzonderingen voor kleine cafés omdat deze kroegen geen plek zouden hebben voor een aparte rookruimte. Deze kleine cafés worden dan ook massaal te koop gezet uit angst verlies van klandizie en inkomsten, zoals ook in Duitsland gebeurde. Onderzoeksbureau Nivel beweert echter dat ze zich nergens zorgen over hoeven maken. Het rookverbod zou wel eens 800.000 extra klanten kunnen opleveren.
Pijprookgilde Dorus Rijkers heeft maling aan het rookverbod. Door op 1 juli de demonstratie wedstrijdpijproken door te laten gaan, willen ze een een proefprocedure uitlokken bij de strafrechter en bestuursrechter.
Ook de VVD riep op een proefproces tegen de staat en tegen het rookverbod te starten. Ruim driehonderd caféhouders deden hier aan mee en op 1 juli aanstaande zal de Nederlandse staat voor de rechter verschijnen.
De in 2004 vermoorde Theo van Gogh maakte zich een aantal jaar geleden al enorm pissig over al deze anti-rookmaatregelen en riep alle Nederlanders op het verbod te negeren. Ten tijde van zijn oproep had de cineast al één boete in de zak voor het roken in de trein.