Rookverbod horeca Nederland

Veel wordt rookvrij
Een groot deel van de Nederlandse horeca heeft het 1 januari dit jaar al ingevoerd, maar op 1 juli 2008 wordt de horeca in Nederland officieel geheel rookvrij. Ondanks alle debatten en protesten, wordt het nu ook verboden een peuk op te steken in de kroeg. Dit verbod is er één in een reeks van rookverboden die door de jaren heen zijn ingesteld. Hieronder een overzicht van de berichtgeving erover op de FOK!Frontpage.

Zo werd in 2000 een voorstel gedaan tot het rookvrij maken van treinen. 2001 was het jaar waarin reclames voor rookwaar verboden werden. In 2003 was, in navolging van België, een groot deel van de Nederlandse treinen inderdaad rookvrij en ook Schiphol gaf toe op 1 januari dit jaar.

Op 1 januari 2004 is er een wet ingesteld die een rookvrije werkplek moet garanderen. Volgens deze wet moeten ook bijvoorbeeld openbare gebouwen en treinen geheel rookvrij zijn. Met invoering van dit rookverbod op de werkplek ontstond ook een nieuw soort boete; wie na 1 januari in Rotterdam een peuk op straat gooide, kon een boete van 46 euro tegemoet zien.

Het verbod trof ook verpleeg- en verzorgingshuizen; ook hier mocht niet meer gepaft worden. Om de oudjes toch tegemoet te komen en hun dat laatste pleziertje te ontzeggen, werd de wet versoepeld. Ook in coffeeshops en tabakszaken zou het verboden worden een peuk op te steken. Dit ging uiteindelijk echter niet door. Dat jaar werd wel het roken op overkapte stations verboden; speciale rookpalen werden op deze stations geïnstalleerd om rokers tegemoet te komen.

In dezelfde periode werd een voorstel van voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Els Borst, voor een algeheel rookverbod in de horeca van tafel geveegd door haar opvolger Hans Hoogervorst. Wel zou het roken in de horeca stapsgewijs moeten worden teruggedrongen. Toch, met het aantreden van Ab Klink als nieuwe minster van Volksgezondheid, kwam het rookverbod snel weer in beeld.




Het gaat toch door..
Oorspronkelijk zou het rookverbod in de horeca op 1 januari 2009 worden doorgevoerd, dit werd echter uitgesteld tot 2011. De FNV Horecabond vond echter dat het allemaal veel sneller moest. Volgens hen zou er een groot maatschappelijk draagvlak voor het verbod zijn. Uiteindelijk werd voor 1 juli 2008 gekozen. Koninklijk Horeca Nederland was hier niet erg blij mee.

Het rookverbod gaat gelden voor onder meer cafés, disco's, restaurants en poppodia. Een soort uitzondering wordt echter gemaakt voor coffeeshops, zij krijgen meer ruimte om rookzones in te richten. Oorspronkelijk zou in deze shops helemaal niet gerookt mogen worden, maar een kamermeerderheid was hier op tegen. In restaurants en bars mogen ook aparte rookruimtes worden ingericht. Hier mag echter niet bediend worden.

Eind mei dit jaar leek er even een kleine uitzondering op het horecarookverbod te ontstaan. Roken in feesttenten zou namelijk wel toegestaan zijn, mits één zijde van de tent open was. Horecaondernemers waren ziedend over deze 'oneerlijke concurentie' en gaven minister Klink van Volksgezondheid een ultimatum. Klink gaf toe aan de druk en bepaalde dat ook in feesttenten op bijvoorbeeld festivals, niet meer gerookt mag worden.

Ook het personeel van Medisch centrum Twente moet er straks aan geloven. Ze mogen geen gebruik maken van rookruimtes en mogen nergens op het ziekenhuisterrein roken. Het Ruwaard van Putten ziekenhuis verbiedt roken op het terrein helemaal, zelfs in de auto.

De Nederlandse horeca zelf leek niet echt veel haast te hebben. Uit onderzoek bleek eind mei dat veel kroegen en horecagelegenheden nog niets hadden geregeld. Ondernemers vinden dat de overheid ze slecht heeft ingelicht. Toch zullen 200 controleurs op 1 juli het land in gaan om te controleren of het verbod wordt nageleefd.

Zie ook de rest van de special: