VOIX BLU headphones

4. Handson ervaring

 

Allereerst het design, ik had van tevoren eigenlijk gedacht dat ik het niet echt wat zou vinden. Maar omdat de BLU toch vrij klein en licht is, is het me toch erg meegevallen. Er is een feature met een beetje dubbel gevoel: de roterende earpads. Ik houd persoonlijk van een lekker losse zit, maar als ik de headset niet wat korter heb afgesteld, valt de band bij een beetje beweging naar achter. Dus: zorg voor een wat 'snug fit', het dragen van de headset blijft verder comfortabel en ten opzichte van een losse fit komt de geluidsreproductie ook wat beter over.
 
Een ander nadeel vind ik het navigeren met de fysieke knoppen. De middelste ronde knop is perfect, maar de knoppen eromheen hebben geen reliëf en haast geen grenzen, dus je kunt ze niet echt geweldig goed identificeren. Het beste leid je je vinger naar de middelste knop, dan zoek je de naad op die de knopjes zou moeten scheiden en druk je daar net boven of onder van, waar de symbooltjes dan ook staan. De klikknoppen hebben wat weg van een computermuis waarbij je eigenlijk overal wel kunt drukken, maar hoe verder weg van het symbooltje je drukt, hoe lastiger het gaat. Kleinigheidje.
 
Nog een kleinigheidje is de bluetooth delay. Als je audio luistert met videobeelden erbij, dan is er een milliseconde of wat vertraging. Als iemand dus spreekt, loopt het niet 100% synchroon met het beeld. Hier hebben wel meer bluetooth apparaten last van. Echter heeft de VOIX BLU hier maar minimaal last van, maar ik ben audiovisueel genoeg ingesteld om te merken dat er iets onnatuurlijks is en niet klopt. Maar ik denk dat 99 uit 100 mensen het niet eens zouden merken, het is haast verwaarloosbaar. De bluetooth range is verder goed te noemen. Ik heb overal in m'n bescheiden woning goed bereik, op dat punt gelijk aan bijvoorbeeld de Jabra REVO en waar aardig wat bluetooth speakers bijvoorbeeld toch steken laten vallen.
NFC-pairing heb ik helaas niet kunnen proberen, daar ik niet over een NFC-apparaat beschik. De unit die ik gekregen heb heeft overigens ook geen logo en NFC-herkenning afgebeeld op de headset, zoals het hier en daar wel geadverteerd staat.
 
Dan komen we natuurlijk aan op het moment waar we allen op hebben gewacht... klinkt het nog een beetje? En dan kan ik inderdaad heugelijk verkondigen dat me de VOIX BLU positief heeft verrast!
 
voix-specs (Foto: shiznuts)
 
Wat als eerste inderdaad opvalt, is dat de 40mm drivers met 114dB SPL nog best een aardige bass weten neer te zetten. Ik heb er een hekel aan als iets te braaf is. Ze hebben hun huiswerk goed gedaan door te peilen waar de interesse ligt van het algemene publiek. Normaal wordt het bij 'wide sound stage' en 'clear sound' al gauw neutraal/analytisch en saai. Maar ze hebben er gelukkig fun in weten te stoppen en dat is mede door de punchy bass.
 
Hoewel deze aanwezig is, is 'ie niet blubberig of overheersend en zal ook niks bederven wanneer een nummer er niet om vraagt. Instrumenten komen erg goed uit de verf en vocals klinken prima (al had ik het idee dat dit bij sommige nummers iets meer voorwaarts mocht zijn). Sommige headsets klinken wat blikkerig en schel, maar de VOIX BLU heeft een erg aangename helderheid. Het had van mij misschien nog een tikkeltje ronder/warmer gekund om de punchy bass te complimenteren, á la Jabra REVO, maar dat is natuurlijk met een EQ naar wens/smaak in te vullen.