Film: Angels & Demons

Dan Brown is één van de beroemdste schrijvers van de afgelopen jaren. Zijn bekendste boek, 'The Da Vinci Code', was het meest verkochte boek van 2004. Dit boek werd in 2006 verfilmd, met Tom Hanks in de hoofdrol als professor Langdon. Ondanks de veelal negatieve recensies, bracht deze film 750 miljoen dollar op. In 2000 schreef Brown echter al het boek 'Angels & Demons', in Nederland beter bekend als 'Het Bernini Mysterie'. Dit boek is nu ook verfilmd, opnieuw met Tom Hanks in de hoofdrol.


Dan Brown staat erom bekend dat hij zowel de wetenschap als religie en de strijd tussen deze twee veel aandacht geeft in zijn boeken. Hij schrijft bovendien boeken die behoren tot de ‘fact fiction’; hij vertelt een fictief verhaal, tegen een historische achtergrond. Ook in 'Het Bernini Mysterie' komen deze beide elementen terug. Centraal staan namelijk het CERN, een wetenschappelijk natuurkundig instituut, en de Katholieke Kerk. Het CERN is erin geslaagd anti-materie te maken. Als deze anti-materie in aanraking komt met de gewone materie, waaruit alles bestaat, vernietigen beide elkaar. Het CERN heeft echter een manier gevonden om deze anti-materie te isoleren. Maar dan wordt er een wetenschapper vermoord en de anti-materie gestolen. De hulp van professor Robert Langdon wordt ingeroepen, omdat er een mysterieus symbool op de borst van de wetenschapper staat. Langdon ziet een verband met de machtigste ondergrondse organisatie uit de geschiedenis: de Illuminati. Niet lang daarna ontvangt het Vaticaan een bedreiging van de Illuminati; er is een tijdbom in het Vaticaan verstopt. De timing is 'perfect': de paus is net overleden en er moet een nieuwe paus gekozen worden, dus in Rome wemelt het van de pers. Het is aan Langdon en de wetenschapster Vittoria Vetra om een 400 jaar oud spoor te volgen langs verzegelde grafkelders en verlaten kathedralen om de tijdbom op te sporen voordat het te laat is.


Angels & Demons is erg trouw gebleven aan het boek. Hoewel er wat kleine details veranderd zijn, is het verhaal in grote lijnen hetzelfde gebleven. Dit heeft zowel voor- als nadelen; degenen die het boek al hebben gelezen, zullen precies weten hoe het verhaal verloopt en zullen dan ook niet voor verrassingen komen te staan. Toch zal ook de getrainde kijker, die het boek nog niet heeft gelezen, de 'verrassende' plotwendingen al van verre aan zien komen. Aan de andere kant is het voor de kenners van het boek wellicht mooi om een 'echt' beeld bij het verhaal te krijgen; de beschrijvingen van de vele kerken, standbeelden en kathedralen komen in de film tot leven. Dit komt te meer omdat Angels & Demons grotendeels echt in het Vaticaan en in Rome is opgenomen en niet op een set, dit geeft de film een lichte meerwaarde.


Ook op het acteerwerk is niets aan te merken. Tom Hanks ís Robert Langdon, soms verrassend sarcastisch. Hij bewijst met deze rol weer dat hij gewoon echt goed kan acteren. Maar ook de bijrollen van Ewan McGregor als de camerlengo (de belangrijkste man in het Vaticaan tot er een nieuwe paus is gekozen), de Italiaanse Ayelet Zurer als Vittoria en Armin Mueller-Stahl als kardinaal Strauss zijn prima. Er is geen enkele acteur die echt slecht speelt, en dat is ook wel eens een verademing.

Dit wil echter zeker niet zeggen dat Angels & Demons een perfecte film is. De beginscène (eigenlijk de enige scène die echt afwijkt van het boek), waarin te zien is hoe wetenschappers erin slagen om anti-materie te maken, past totaal niet bij de rest van de film, vooral het gedeelte waarin de camera in hoge snelheid langs alle apparatuur vliegt slaat eigenlijk nergens op. Het camerawerk is sowieso soms ronduit irritant, met veel gedraai om pratende personages heen. Ook bestaat meer dan de helft van de film uit het haasten van de ene naar de andere locatie, waarbij ze dan meestal nét niet op tijd komen. Daarnaast worden er, maar dat is misschien meer de 'schuld' van het boek, wel erg veel feitjes opgedreund. En dan tot slot de ontknoping die, zoals net al genoemd, erg verrassend moet lijken, maar die een geoefende kijker al van verre ziet aankomen.


Angels & Demons is qua stijl en sfeer vergelijkbaar met The Da Vinci Code. Heen en weer rennen tussen verschillende locaties, professor Langdon als de eenzame held die het mysterie moet ontrafelen, met verborgen plekken en symbolen die als hints dienen om het raadsel op te lossen. En tussendoor nog wat geschiedenislessen. Vond je The Da Vinci Code een goede film, dan kun je waarschijnlijk ook van Angels & Demons genieten. En omgekeerd.

Wil je leuke prijzen winnen? Doe dan mee met de Angels & Demons prijsvraag!

Label: Sony Pictures Releasedatum: 13 mei 2009 Kijkwijzer:
Waardering film:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.